Filmskaparna Ruben Östlund och Erik Hemmendorff har i samband med regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg tilldelats Västra Götalandsregionens kulturpris 2015.

– Filmen är en konstform som förutsätter ett gott lagarbete. Vi har lyckats utveckla en fantastisk miljö för filmarbete i Västra Götaland, och då är vi extra stolta över att lyfta fram Erik Hemmendorff och Ruben Östlund som tillsammans står bakom något av det mest spännande som produceras i Sverige idag, säger Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Erik Hemmendorff och Ruben Östlund har som producent, regissör och manusförfattare bland annat gjort De ofrivilliga, som visades i Cannes i sektionen Un certain regard och Play, som också visats i Cannes (Quinzaine des Realisateurs) och vann Nordiska rådets Filmpris. 2014 firade Turist ett globalt segertåg världen med jurypriset i sektionen Un Certain Regard i Cannes och sex Guldbaggar. Dessutom var den nominerad till Golden Globe, European Film Awards, Europarådets Filmpris och som svenskt Oscarsbidrag. Ruben Östlund har tidigare också fått en guldbjörn i Berlin för bästa kortfilm, Händelser vid bank.

– Film Väst gratulerar Erik och Ruben till Västra Götalands kulturpris. Vi har samarbetat under ett drygt decennium och samproducerat i stort sett alla deras filmer. De båda har starkt bidragit till både den västsvenska filmens starka ställning och till svenska festivalframgångar världen över, säger Tomas Eskilsson, VD Film Väst.

Västra Götalandsregionens kulturpris instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.” Prissumman på 100 000 kronor delas ut i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg den 9 juni och överlämnas av ordföranden i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Conny Brännberg (KD).

Mer info om priset här

Bild: Gus Kaage