I dag är det SVT-premiär för Gabriela Pichlers och Johan Lundborgs Göteborgsinspelade dramaserie Painkiller i sex avsnitt. Serien är också nominerad till manuspriset Nordisk Film & TV Fond Prize under Göteborg Film Festival. Painkiller produceras av Garagefilm, Anna-Maria Kantarius, i samproduktion med SVT och Film i Väst.
Painkiller är berättelsen om Dijana och Andrea, en mamma och en dotter som på sina egna vis försöker göra livet bättre för den andra, men misslyckas gång på gång. Dijana är stolt knegare från Balkan som slitit ut kroppen med städ- och fabriksarbete. Otroligt nog har hennes dotter Andrea – officiellt en framgångsrik konstnär, inofficiellt fortfarande inneboende hos mamma – lyckats få henne att börja på en kurs för patienter som lider av obotlig smärta. När kursen plötsligt läggs ner får Andrea en idé – hon ska utsätta sin mamma för saker som garanterat får henne att tänka på annat. Dijana ska bli huvudperson i hennes nya konstprojekt! Det som startar som en kreativ idé får en oväntad vändning när Dijana tar kommandot.
Gabriela Pichlers hyllade Äta sova dö (2012) blev bland annat fyrfaldigt Guldbaggebelönad i kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa kvinnliga huvudroll. Filmen utsågs 2013 till Sveriges Oscarbidrag. Hennes andra film Amatörer (2018) vann Dragon Award som Bästa nordiska film vid Göteborg Film Festival och nominerades till fyra Guldbaggar. Båda filmerna är samproducerade med Film i Väst.
Så här skriver ett urval recensenter om Painkiller:
Jan Andersson sätter betyget 4 av 5 i Göteborgs-Posten:
”Det är kul nästan hela tiden. Gabriela Pichler har en fint utmejslad känsla för träffsäker och rolig dialog, dessutom lyckas hon alltid finna nya och intressanta ansikten. Både debutanten Snežana Spasenoska som Dijana och Dodona Imeri som spelar hennes dotter Andrea är klockrena i sina roller. Det känns inte särskilt långsökt att deras relation också är en avspegling av Pichlers förhållande till sin egen mamma.”
Kim Veerabuthroo Nordberg sätter betyget 4 i SVT Kulturnyheterna:
”…här går Painkiller från att vara en medryckande, välgjord och charmig serie om en mor och en dotter, till att sätta fingret på något som känns nytt. För vad händer när invandrarföräldern, så ofta skildrad av en generation unga kulturskapare, också visar sig ha fingrar som kan peka? Pichler blottlägger något lätt vampyriskt i skildrandet av den som saknar egen röst.”
Fredrik Sahlin sätter betyget 3 i Dagens Nyheter:
”… Pichler står här, som alltid, på den lilla människans sida. Ja, jag vet, det låter präktigt och trist så här i skrift, men det värmer gott från skärmen. Det är småtrasiga miljöer och rollfigurer med tonvis av charm.”