Den brittiska filmtidskriften Screen International har tillsammans med KFTV & Broadcasts och Olsberg SPI instiftat Global Production Awards för att premiera insatser inom film- och tv-produktion världen runt. Trollhättans stad är nominerad som City of Film jämte Calgary, Sarajevo och Wellington. Film i Väst är nominerat i tre kategorier: Community Engagement, Film Commission Team Award och Studio of the Year. Priset delas ut under filmfestivalen i Cannes, som invigs den 16 maj.

– Att bli nominerad som City of Film är fantastiskt! Det lyfter verkligen fram Trollhättan som en anrik och ledande filmstad i Sverige. Filmnäringen är en viktig pusselbit i vårt näringsliv då det bidrar till de kreativa näringarna på ett mycket positivt sätt, säger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättans Stad.

 Trollhättan har haft glädjen att ha Film i Väst här sedan 1992 vilket har gjort att en oerhört stor del av svensk film har samproducerats just i Trollhättan. Och nu är både Trollhättan och Film i Väst nominerade till Global Production Awards i fyra kategorier.

– Det är fantastiskt smickrande att bli nominerad som en av världens stora filmstäder. Trollhättan har ju sedan Film i Väst flyttade hit 1996 fått ta emot några av mest framstående bland regissörer och skådespelare, från Lars von Trier, Thomas Vinterberg och Ruben Östlund till Björk, Kirsten Dunst eller Trine Dyrholm. Det kommer fortfarande turister hit för att se på gatan där Rolf Lassgård bodde i sin roll som Ove i Hannes Holms Oscarsnominerade film En man som heter Ove, säger Karin Stammarnäs, Kulturchef i Trollhättans Stad.

Trollhättan har producerat Härodlad film som togs fram i samband med invigningen av Biostaden i Trollhättan i december. Filmen togs fram för att berätta för biobesökarna att de befann sig i filmstaden Trollhättan och visar några av de filmer som spelats in just här.

– Riktigt roligt att filmen även kunde bidra till att sätta Trollhättan i ett så fint sällskap med Calgary, Sarajevo och Wellington, säger Anna Nilsson, näringslivsutvecklare, Trollhättans Stad.

 

Film i Väst har fått tre nomineringar:

  • Studio of the Year, en nominering som Studio Fares delas med tre brittiska studior: Garden Studios, Stage Fifty och Versa London Studio. Studion är Nordens största specialbyggda sound stage med tillhörande produktionskontor. Nytt för i år är Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg.
  • Film Commission Team Award. Film i Västs båda produktionsrådgivare, Susanne Lundberg Ottosson och Tyler Reid, är nominerade för sitt arbete. Tillsammans med kollegorna Cattrin Fransson och Emil Andersson hjälper de produktionsbolagen inför, under och efter en produktion i Västra Götaland. Den unika databasen filmservice.se innehåller namn på filmarbetare, skådespelare, statister, leverantörer och locations, som kan användas.
  • Community Impact Award. I databasen filmservice.se finns en särskild avdelning, Gröna registret. Det vänder sig framför allt till arbetssökande med körkort och som är folkbokförda i Västra Götaland, som vill ha snabba och enkla jobb som en väg in i filmvärlden.

 

– Det är tre hedrande nomineringar som också visar på det långvariga arbete Film i Väst tillsammans med Trollhättan haft för att skapa en levande och växande filmindustri i staden och Västra Götaland. Kombinationen studio, kreativa talanger, kompetenta leverantörer och människor som vill in i vår bransch skapar förutsättningar för en produktion som ofta håller världsklass, säger Tyler Reid, produktionsrådgivare på Film i Väst.

Läs mer här: Global Production Awards – Shortlist 2023