I morgon, onsdag 14 september, drar kortfilmsfestivalen Frame igång i Göteborg. Under fyra dagar har du möjlighet att gå på filmer, seminarier, workshops och mingel med filmbranschen och framtidens filmskapare. På fredag 16 september fylls Film i Västs showroom på Kungsgatan 7 med olika seminarier och samtal. Frame filmfestival är helt gratis, men till vissa programpunkter måste du registrera dig.

På Kungsgatan 7 hos Film i Väst arrangeras följande programpunkter (ingen föranmälan krävs, först till kvarn…):

Att spegla samtiden i kort format: Lunchtalk med Ami Ekström & Jenny Luukkonen
När: 16 september 13.15-13.45
Två av kortfilmssveriges leading ladies öppnar upp för ett djuplodande samtal om varför kortfilm är överlägset på att fånga upp samtida tendenser. Möt Ami Ekström, kortfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet, och Jenny Luukkonen, ansvarig för talang, dokumentär och korta format på Film i Väst, i ett samtal modererat av Sanjin Pejkovic, filmkonsulent på Västra Götalandsregionen.

Att casta sin samtid: Samtal med Ahmed Abdullahi och Elin Ström
När: 16 september 14.15-14.45
Ahmed Abdullahi har vunnit en Guldbagge för kortfilmen Martyren, regisserat SVT:s storsatsning En mot en och långfilmsdebuterar 2023 med MMA-dramat Amina. Det finns inte alltid utbildade skådespelare till de berättelser Ahmed vill berätta och han arbetar ofta med team bestående av både amatörer och skådespelare. Möt honom och Elin Ström, som castat Amina, En mot en, Sjukt och kommande Sisters och Dogborn, i ett samtal om att hitta en explosiv MMA-utövare som ångrar att hon blivit mamma. Samtalet modereras av Mina Dennert, verksamhetsledare för FilmCentrum Väst.

FilmClouds Pitch-pris
16 september 15.00-16.00
Vem går hem med FilmCloud PITCHs pris på 25000 kronor och 3 dagars teknikpaket?
Se dem pitcha på Framefredag på Film i Väst under Frame Filmfestival!

  • Olivia Lundell, Herrljunga
  • Fredrik Andersson, Göteborg
  • Abdullha Alsalem & Vorojan Kayaneh, Uddevalla
  • Jovid Eisai, Göteborg
Jury: Samir Arabzadeh, Anna Byvald och David Färdmar.
Priset och tävlingen är ett samarbete mellan FilmCloud/Förvaltningen för kulturutveckling och Gothenburg Studios Development’s verksamhet KinemaLab.

Från public service till publikfavorit: Samtal med Mona Masri
När: 16 september 16.15-16.45
På bara några år har Mona Masri blivit en manusförfattare i ropet. Hon var med i teamet som skrev manus till Netflix-serien Snabba Cash. I år långfilmsdebuterar Mona med Amina, om en explosiv MMA-utövare som ångrar att hon blivit mamma, i regi av Ahmed Abdullahi. Tidigare arbetade Mona som journalist på flera stora dagstidningar, Sveriges Radio och Television men 2017 bytte hon bana och började på manusutbildningen Alma. I höst är det premiär för ytterligare en Netflix-serie, denna gång en dansk sådan. Mona berättar om vad hon tar med sig från journalistiken till filmen och delar med sig om sina arbetsmetoder som manusförfattare. Samtalet leds av Susanna Martelin, lärare Manusförfattare YRGO. Samtalet görs i samarbete med Film i Väst och YRGO

Bland samproduktionerna som visas under festivalen finns: