I februari vann Beata Gårdeler en Kristallbjörn i Berlin för sin debutfilm Flocken. Nu har filmen även prisats vid Los Angeles Film Festival med utmärkelsen The World Fiction Award där den också hade nordamerikansk premiär.

Flocken handlar om ett litet svenskt samhälle som på ytan ser ut att vara en idyll. Men när 15-åriga Jennifer påstår sig ha blivit våldtagen av en skolkamrat ändras allt. Ryktet sprider sig snabbt i samhället. Och fler och fler blir övertygade om att Jennifer ljuger. Det blir början på en hetsjakt där ett helt samhälle vänder sig emot en ung tjej och hennes familj.  En brutal sammanslutning där bevis och domstolsbeslut inte betyder någonting och där vuxna människor sätter egna regler och lagar. Ingenting är att gå för långt. Det enda som betyder något är att man håller sig till flocken.

Filmen hade världspremiär på Berlins Internationella Film Festival i sektionen Generation 14Plus där den vann en Kristallbjörn. Den har också varit i tävlan i Bryssel, Los Angeles och på Malta.

Flocken är producerad av Annika Hellström och Agneta Fagerström-Olsson på 2afilm i samproduktion med bland andra Film Väst och med stöd från Svenska Filminstitutet.

Läs mer här.