Sverrir Gudnason är nominerad till en internationell Emmy i kategorin Bästa manliga skådespelare för sin roll som Kurt Haijby i En kunglig affär. Samtidigt har dramaserien Försvunna människor” av EBU (European Broadcasting Union) blivit utsedd till en av de tio bästa dramaserierna i Europa 2022 – med epitetet ”EBU Proud to present”. Film i Väst har samproducerat båda dramaserierna.

En Kunglig Affär – berättelsen om Kurt Haijby,i fyra avsnitt om källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V, är baserad på verkliga händelser. Dramaserien berättar om en storslagen men förbjuden relation som med alla medel måste hållas hemlig, men som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i vårt lands historia. Serien om Haijby produceras av Stella Nova Film, Lena Rehnberg, i samarbete med SVT, Film i Väst och Film Capital Stockholm. Den sändes i SVT julen 2021.

Bengt Braskered har skrivit manus till serien. I huvudrollerna ses dubbelt Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason, just nu aktuell i Älska mig på SVT, samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe. För regin svarar Lisa James Larsson som bland annat regisserat avsnitt i brittiska dramaserierna Victoria och Britannia. Dramaserien spelades in i Göteborg, Trollhättan (Studio Fares) och Stockholm.

Försvunna människor spelades in i Göteborg, Alingsås, Bäckefors och Alingsås . Det är en nervkittlande historia i sex avsnitt om en vanlig lastbilschaufför och familjefar i en liten småstad, som begår ett ödesdigert misstag. Konsekvenserna ställer honom inför ett livsavgörande val. Försvunna människor produceras av Unlimited Stories i en samproduktion med SVT och Film i Väst och får premiär 7 november.

Peter Viitanen, Sandra Stojiljkovic samt Ville Virtanen. Foto: Niklas Maupoix

Försvunna människor är en originalserie skriven av Ulf Ryberg (Huvudjägarna, Millennium), för regi svarar Tova Magnusson (Solsidan, Det mest förbjudna) och producent är Patrick Ryborn (En del av mitt hjärta, Himlen är oskyldigt blå). Huvudrollerna görs av Peter Viitanen (Ted, Vår tid är nu), Sandra Stojiljkovic (Tunna blå linjen) och Ville Virtanen (Jordskott, Svinalängorna).

En vibrerande het sommardag rullar Erwin med sin tankbil över Öresundsbron och in i Sverige, som han gjort så många gånger förr. Men det som ser ut som en rutinkörning är en nervös färd för honom. I tanken smugglar han åtta syriska flyktingar. Erwin gör det för att han vill hjälpa dem. Hans chef gör det för pengarna, för att rädda sitt åkeri. Gravida Mouna är en av flyktingarna. När hon och en febersjuk pojke inte klarar av den kvava luften i tanken, gömmer Erwin dem baktill i förarhytten. Plötsligt ser han en poliskontroll framför sig på vägen. Erwin har hamnat vid en punkt där hans liv kommer att ta en dramatisk vändning.

Bilden: Staffan Göthe som Gustav V och Sverrir Gudnason som Kurt Haijby. SVT.