Den norske regissören Roar Uthaugs thriller BØLGEN har nominerats som Norges Oscarsbidrag i kategorin Best Foreign-Language Feature. Bølgen är producerad av Fantefilm i samproduktion med Film Väst. De visuella effekterna har gjorts av Göteborgsföretaget Filmgate. Bølgen är baserad på den tsunami som uppstod i norska Tafjord den 7 april 1934 då 34 människor dog.

roar uthaugBølgen/Vågen av Roar Uthaug (bilden) är en thriller om det som alla vet i byn Gerianger: En dag kommer fjället att rasa och skapa 80 meter hög flodvåg. Men när? Det vet inte heller geologen och familjefadern Kristian, som är inne på sina sista dagar som ”fjällvaktare”. När kollegorna avfärdar oroväckande mätresultat som tekniska felaktigheter fruktar Kristian att kampen mot klockan har inletts. Den amerikanska katastroffilmen får ett efterlängtat möte med verkligheten när Roar Uthaug filtrerar genren genom ett säreget norskt mörker.

I huvudrollerna: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande, Jonas Oftebro, Arthur Berning, Fridtjov Såheim.

Bølgen hade norsk premiär på filmfestivalen i Haugesund. Den 28 augusti gick den upp på norsk bio och lockade en rekordpublik öppningshelgen: 136 293 sålda biljetter, vilket är det tredje mesta för en norsk film. Bølgen får sin nordamerikanska premiär i Toronto 10–20 september.

Bølgen är producerad av Martin Sundland och Are Heidenstrøm för Fantefilm Fiksjon i samproduktion med bland andra Film Väst. De visuella effekterna har gjorts av Filmgate.