Nu är det klart att Alexandra-Therese Keinings långfilm POJKARNA får sin världspremiär på Toronto International Film Festival och tävlar i Grolsch People Choice Award.

I långfilmen POJKARNA (GIRLS LOST) får festivalpubliken i Toronto följa med in i en mörk och hård verklighet som möter en magisk saga när Alexandra-Therese Keinings film får sin världspremiär i sektionen Contemporary World Cinema. Det är en film om uppväxt, förvandling, kärlek och vänskap. Och om att kön kanske är något vi skapar, inte något vi är. Filmen ingår också i huvudtävlingen för priset Grolsch People Choice Award som delas ut under festivalen.

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin år 2011. Den handlar om Kim, Bella och Momo, tre fjortonåriga flickor mitt emellan barndom och vuxenliv. På dagarna utstår de klasskamraternas kränkningar, men på nätterna dricker de nektar från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

Till en början njuter de av sin nyfunna frihet, men snart inser Bella och Momo att det finns nackdelar med den. Kim däremot, blir helt beroende. Som pojke blir hon också kär i Tony och dras in i en värld som blir allt mer destruktiv och farlig.

I dubbelrollerna ser vi långfilmsdebuterade Tuva Jagell och Emrik Öhlander som Kim, Wilma Holmén och Vilgot Ostwald Vesterlund som Bella och Louise Nyvall och Alexander Gustavsson som Momo.

Alexandra-Therese Keining, som svarar för både regi och manus, gjorde sin långfilmsdebut med Hot Dog (2002) och stod även bakom den internationellt prisbelönade Kyss mig (2011) som också tog hem en Guldbaggenominering i kategorin ”Bästa kvinnliga biroll” för Liv Mjönes insats i filmen.

– Tack vare bästa teamet och grymmaste ungdomarna från Göteborg får POJKARNA en fantastisk start med världspremiär i Toronto – jag är väldigt nöjd, säger Alexandra-Therese Keining.

Helena Wirenhed och Olle Wirenhed producerar för GötaFilm med Christer Nilson som exekutiv producent. Filmen samproduceras av Film Väst, Sveriges Television och Perifieria Productions med stöd av Svenska Filminstitutet, Finska Filminstitutet och Nordisk Film och TV-Fond.

– Det är med stor tillfredsställelse vi konstaterar att Alexandra-Therese Keinings film får sin världspremiär vid en världens mest framstående filmfestivaler och att filmen också tävlar i anslutning till festivalen. Det visar att vår filmregion är konkurrenskraftig i spelet om den internationella filmpubliken, både vad avser kvalitet och publik tilltal”, säger Tomas Eskilsson, VD för Film Väst.

Toronto International Film Festival pågår under perioden 10-20 september.

Planerad svensk premiär i februari 2016.

För ytterligare information, kontakta Stellan Forsberg, 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se eller Camilla Nasiell, 070 720 65 63, camilla.nasiell@mondayrelations.se