Nordmakedonien har nominerat Goran Stolevskis film Housekeeping for Beginners som sitt Oscarbidrag. Filmen hade sin världspremiär i Venedig, där den tävlade i sektionen Orizzonti och vann priset Queer Lion Award och Special Mention for treatment of issues related to enviroment. Det är den femte nationella Oscarnomineringen för Film i Västs samproduktioner.

Housekeeping For Beginners är en berättelse om familjen, både den vi föds i och den vi själva finner. Dita ville aldrig bli mor, men omständigheterna tvingade henne att uppfostra sin flickväns två döttrar, den lilla bråkstaken Mira och den rebelliska tonåringen Vanesa. Olika stridande viljor möts och de tre slåss för att hålla den ovanliga familjen samman.

Filmen är producerad av List Production, Madants, Kinorama, Sense Production, Industria Film, i samproduktion med Film i Väst, Common Ground Pictures (Jonas Kellagher), Causeway Films och i samarbete med Tango, New Europe Film Sales och Adelaide Film Festival.

Film i Västs samproduktioner och Oscar 2024
Turkiet, Nederländerna, Chile, Island och Nordmakedonien har nominerat fem av Film i Västs samproduktioner till en Oscar 2024: Nuri Bilge Ceylans About Dry Grasses,Ena Sendijarevićs Sweet Dreams, Felipe Gálvez Haberles The SettlersHlynur Pálmasons Godland och Goran Stolevskis Housekeeping for Beginners.

Sverige och Danmark har hittills förhandsnominerat tre bidrag var, varav ett kommer att bli det slutgiltiga. I Danmark är ett av dem Nikolaj Arcels Bastarden och i Sverige Mika Gustafsons Paradiset brinner, Milad Alamis Motståndaren och Lukas Moodyssons Tillsammans 99Den 21 september slutnominerar Sverige sitt bidrag inför Oscar 2024. Alla nämnda titlar är Film i Västs samproduktioner.