Turkiet har nominerat Film i Västs samproduktion About Dry Grasses av den turkiske regissören Nuri Bilge Ceylan till en Oscar 2024. Filmen var i huvudtävlan i Cannes i maj i år. Ceylan har haft med en rad filmer i huvudtävlan i Cannes sedan 2002 och vann en Guldpalm med Vinterdvala år 2014. Det är den tredje nationella nomineringen för Film i Västs samproduktioner.

About Dry Grasses är berättad genom en lärare som gör sin militärtjänst i en avlägsen del av Östra Anatolien i Turkiet; en historia som inte bara ingående försöker skildra den alienation han känner, av att ha blivit förflyttad från centrum till yttersta periferi. Den visar också de stora svårigheter som regionens invånare lever under, och de återverkningar som geografiska, etniska eller sociala förhållanden får.

Regissör: Nuri Bilge Ceylan Manus: Akin Aksu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan

Producent: NBC Film. Svensk samproducent: Nadir Öperli, Beata Gårdeler, Second Land. En samproduktion mellan Turkiet, Frankrike, Tyskland, Sverige och Qatar.

Postproduktion: Dupp Film, CAN Film

Den turkiske regissören och manusförfattaren Nuri Bilge Ceylan är född 1959 i Istanbul. Han har en lång rad filmer bakom sig. Genombrottet kom med Clouds of May, som visades i huvudtävlan i Berlin 2000. Ceylans följande fyra filmer, Uzak (2002), Årstider (2006), De tre aporna (2008) och Bir zamanlar Anadolu’da (2011), visades alla i huvudtävlan i Cannes, och alla fyra fick priser vid festivalen. Han var nominerad till en Palme d’Or för Once Upon a Time in Anatolia (2011). Han vann Guldpalmen och FIPRESCI Prize för Vinterdvala (2014) och var nominerad till en Guldpalm för The Wild Pear Tree (2018), som var samproducerad med Film i Väst.