En film om kärlek, vänskap och gränsöverskridande relationer där dominans och underkastelse står i centrum.

Möt den fascinerande, franska författaren och dominatrixen Catherine Robbe-Grillet och människorna närmast henne. I ett förtroligt intervjumaterial delar filmens karaktärer med sig av sina tankar kring erotik, konst, normer, identitet, åldrande och ensamhet.

Catherine Robbe-Grillet, författare och intellektuell född 1930, publicerade sin första bok Bilden 1956. Den blev omedelbart förbjuden och brändes offentligt i Paris. Efter att ha spenderat mer än femtio år med att undersöka vad som ryms inom begreppen erotik och sadomasochism är Robbe-Grillet idag Frankrikes mest berömda dominatrix.

Ceremonin tar oss långt ifrån fördomsfulla, förenklade och klichétyngda uppfattningar om sadomasochism. S/M är ett centralt tema i filmen, men behandlas aldrig som ett exotiskt fenomen. Snarare används begreppen som ett nav i filmen för att ta upp frågor långt bortom sexuell läggning. Ceremonin gräver i vad som motiverar våra beslut, inte bara de som rör lust och sexualitet, utan även vårt beteende i allmänhet.

Sadomasochistiska praktiker och koder fungerar i filmen som ett förstoringsglas genom vilket vi tillåts undersöka allmänmänskliga drivkrafter.

– Att frivilligt ge någon annan makten över sitt liv, är det ett sätt att uppnå den absoluta friheten? Min film ställer frågan, säger filmens regissör Lina Mannheimer.

Lina Mannheimer har en examen i film- och konstvetenskap från Universidad de Nebrija i Madrid. Mannheimer fortsatte sedan till Handelshögskolan i Stockholm och har en ettårig Masterexamen från Göteborgs filmskola. Via traineejobb i NYC och London (Salty Features, The Weinstein Company) träffade hon den franska regissören Gilles Bourdos (Afterwards, Renoir) och arbetade som hans assistent under ett år. År 2009 började Lina Mannheimer utvecklingen av dokumentären Ceremonin om den franska författaren Catherine RobbeGrillet. Kontraktet var hennes debutfilm och också första delen av projektet Ceremonin.

Svensk-fransk dokumentär från 2014 av Lina Mannheimer. Foto: Daniel Takács. Klippning: Laureline Delom. Originaltitel: La Cérémonie.

French Quarter Film och Mannheimer Produktion i samproduktion med bland andra Film Väst och SVT.

Läs mer om Ceremonin här:

Sändningstider:
SVT2 Tisdag 11 aug 2015 kl 21.45
SVT2 Lördag 15 aug 2015 kl 10.50