I dag klockan 14.00 invigs den 25:e upplagan av Novemberfestivalen i Trollhättan – precis som alla andra festivaler i år i digital form. Men alla kan delta, utan kostnad, men du måste registrera dig och det gör du här https://online.novemberfestivalen.se/#/. Novemberfestivalen är med rätta SM i korta format för unga och visar en mängd filmer i olika tävlingsektioner. Här är några programpunkter:

Fredag 14.30 visas Henrik Dahlbrings Across the Andes, som han gjort tillsammans med sin syster Anna Dahlbring. En dokumentär. Sju år efter deras pappas självmord träffas syskonen Anna och Henrik Dahlbring för att prata om deras pappa och hans påverkan på deras liv.

Fredag 16.15 kan du se Film i Västs produktionsrådgivare, Susanne Lundberg Ottosson (bilden), föreläsa om alla möjligheter till jobb som finns inom filmbranschen. Fredag 16.15-17.15

Lördag 18.00 pratar Amanda Kernell och Emma Gray Munthe  konkreta tips på personregi. Från provfilmningar till inspelning. Hur provfilmar man? Hur repar man? Hur förbereder man sig för en inspelningsdag och hur blir man den trygga personen på en inspelning? Knep och metoder. Amanda Kernell, regissör och manusförfattare, slog igenom stort med Sameblod (2017). Hennes Charter (2020) är utsedd till Sveriges Oscarsbidrag.  Emma Gray Munthe, filmrecensent och journalist, men mångårig koppling till Novemberfestivalen. Den här programpunkten presenteras i samarbete med Film i Väst.

I den internationella juryn sitter Jenny Luukkonen (bilden), ansvarig för korta format, dokumentär och talang hos Film i Väst.

Lördag 12.00 Regionerna presenterar: Producenten vid ratten
I år presenterar Stockholmoch Västra Götaland innehållet i denna programpunkt. De har till detta samtal bjudit in framgångsrika producenter från dessa två regioner. Vad kan producenten göra för att filmen skall ha framgång? Hur gör man film som betyder något för festivaler, publik och samhälle? Till samtalet är Fredrik LangeEliza Jones och Markus Waltå Moderator: Anne-Marie Söhrman Fermelin, utvecklingsansvarig, samordnare och senior filmkonsulent på Filmbasen samt Martin Hammar, Filmkonsulent FilmCloud. Ett samarbete mellan Filmbasen, Stockholm och FilmCloud, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götaland.

Lördag 16.45 Ett samtal med filmfotograf Sophie Winqvist Loggins Novemberfestivalens Elin Jonsson kommer att ha ett samtal med Sophie om hennes yrke och erfarenheter. Sophie berättar om arbetet bakom sci-fi-filmen Aniara, inspelningen av Bollywood-horrorn Aatma2013 samt den pågående Pleasure som utspelar sig i porrindustrins Los Angeles, i regi av Ninja Thyberg och producerad av Plattform. Presenteras i samarbete med Folkuniversitetet.