Kasper Collins dokumentär I Called Him Morgan har sedan världspremiären i Venedig 2016 visats världen över. Nu är den med på listorna över årets bästa filmer i flera av de stora amerikansk tidningarna som New York Times, New Yorker och TIME. Den är nominerad som Outstanding Documentary till NAACP Image Awards. Filmen är också såld till Netflix och visas i 190 länder (förutom Sverige). Här går den upp på SVT den 27 december, med premiär på SVT Play på julafton. 

I Called Him Morgan berättar om ett av musikvärldens mest chockartade och omtalade mord. I februari 1972, under en spelning på klubben Slug’s i East Village, New York, skjuts trumpetaren Lee Morgan till döds – av sin sambo Helen Morgan. En skildring av två starka personöden med kärleken och musiken i centrum. Filmen är producerad av Kasper Collin i samproduktion med bland andra Film i Väst. Svensk distribution Nonstop Entertainment.

I Called Him Morgan hade sin världspremiär på festivalen i Venedig 2016 och visades därefter inom fem veckor på Telluride Film Festival, Toronto International Film Festival, New York Film Festival och BFI London Film Festival. Därefter har den visats på en lång rad andra festivaler.

Filmen är nominerad som Outstanding Documentary till NAACP Image Awards, vilket är det största priset för svart kultur i USA. Nominerade på samma gala i andra kategorier är bland andra Beyoncé, Kendrick Lamar, Barry Jenkins,  Ava DuVernay, Denzel Washington, Halle Berry, Dee Rees, Jordan Peele, Spike Lee, Queen Latifah, Oprah Winfrey, Jonathan Demme, Jay-Z, Viola Davis, Idris Elba och Morgan Freeman. Galan hålls den 15 januari i LA och direktsänds i amerikansk TV.

Filmen hade biografpremiär i USA, Kanada och Sverige i slutet av mars i år. I USA är filmen en av årets bäst recenserade filmer. De stora drakarna i USA inkluderar filmen i sina topplistor för 2017, New York Times, TIME, New Yorker, Esquire och LA Weekly för att nämna några.

Med ett metascore på 90/100 är filmen är en av årets tio bäst recenserade filmer enligt  www.metacritic.com. Metacritic tar fram recensionssnitt på filmer med biografpremiär i USA och England. De tar med recensioner från de största och mest inflytelserika tidningarna. I Called Him Morgan får ett snitt på 90/100 utifrån 20 registrerade recensioner varav åtta 100/100 vilket gör att filmen ligger som en av årets tio bäst recenserade.

Filmen är såld till Netflix worldwide och finns nu i 190 länder, förutom i Sverige där SVT har den och kommer sända den 27 december kl 21, med premiär på SVT Play på julafton.

Länkar i urval: