Nu är den svenska biovåren premiärsatt. Åtta av Film i Västs samoproduktioner finns bland dem. Internationella festivalfavoriter som Nikolaj Arcels Bastarden, Ernst De Geers Hypnosen och Isabella Eklöfs Kalak. Nationella publikfavoriter som Nils Gaups Upproret och familjesuccén Håkan Bråkan, som nu får en uppföljare. Här är hela listan.

2 februari, Nils Gaup, Upproret

Gruvbyn Sulis i Nordland är Nordens svar på Vilda Västern och koppargruvorna i fjällen är bland de största och de mest skoningslösa att arbeta i. Artonårige Konrad är i desperat behov av jobb och får anställning i den livsfarliga gruvan Hanken. Det är brutala villkor för arbetarna och förhållandena blir inte bättre när den cyniske Olof Wenström blir chef för gruvbolaget. Uppror blossar upp och den socialistiska aktivisten Helene Ugland manar till kamp. Kapitalisten Wenström har dock andra planer. Mitt i konflikten står den unge Konrad.

Upproret är inspirerad av verkliga händelser som förändrade Norge i grunden. Det är ett storslaget drama av Nils Gaup med Otto Fahlgren, Simon J. Berger, Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen og Rune Temte.

 

9 februari, Ted Kjellsson, Håkan Bråkan 2

Håkan Bråkan vill verkligen ha ett husdjur, men då måste han först visa sig tillräckligt ansvarsfull. Frågan är om Håkan kan klara en vecka på scoutläger utan att ställa till kaos… Speciellt då det dyker upp både tjuvar och en skattkarta.

Med Silas Strand, Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Linda Zilliacus, Magnus Sundberg, Jonas Sykfont, Anders Jansson, Christoffer Nordenrot, Khanya Bjurenstedt Waern, Mario Mustafa, Tilo Al Fakir Hedlund

 

16 februari, Nikolaj Arcel, Bastarden

I tävlan i Venedig, tre vinster vid European Film Awards, shortlistad till en Oscar, publiksuccé i Danmark. Bastarden är en gripande storfilm, inspirerad av verkliga händelser, om en mans okuvliga kamp för att tämja den vilda heden och skapa sin egen lycka. Men i sin ständiga jakt på ära och rikedom riskerar han att offra de som står honom närmast.

Nikolaj Arcel har regisserat och skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen och i övriga roller ser vi bland andra Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Jacob Lohmann.

 

8 mars, David Zonana, Heroico

Filmen handlar om Luis, en 18-årig pojke från ursprungsbefolkningen som skriver in sig på Heroic Military College med förhoppningar om en bättre framtid. Där möter han ett stelbent och institutionellt våldsamt system vars syfte är att bryta ner honom till en perfekt soldat.

Med Santiago Sandoval, Fernando Cuautle, Esteban Caicedo, Isabel Yudice.

 

8 mars, Ernst De Geer, Hypnosen

Hypnosen berättar om det unga entreprenörsparet André och Vera som ska pitcha sin app för kvinnohälsa på en prestigefylld tävling. Innan de åker dit testar Vera hypnos för att sluta röka. Plötsligt är hon som förändrad och André börjar agera alltmer irrationellt.

Med Herbert Nordrum, Asta Kamma August, David Fukamachi Regnfors, Andrea Edwards.

 

15 mars, Thea Hvistendahl, Hanteringen av odöda

En varm sommardag i Oslo vaknar de döda till liv. En mamma omkommer i en bilolycka och familjen måste hantera död och uppvaknande på samma gång. En äldre kvinna får sin älskade tillbaka efter att ha begravt henne samma dag. En morfar försöker förtvivlat få tillbaka sitt barnbarn för att lindra dotterns sorg. Hanteringen av odöda är en smärtsam, rörande och bitvis otäck berättelse om människor i sorg som får sin högsta önskan uppfylld. Saknad och längtan, hopp, förtvivlan och kärlek starkare än döden.

Med Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Bahar Pars. Manus John Ajvide Lindqvist.

 

19 april, Sarah Gyllenstierna, Jakt

Tre män tillbringar en lång jakthelg i en ensligt belägen stuga. Jaktlyckan är god de första dagarna och deras tävlingsinstinkt höjs i takt med jaktlusten. Men så försvinner plötsligt alla djuren och i skogen blir det kusligt tyst. Männen blir besatta av tanken att jakten måste fortsätta, oavsett hur farliga eller absurda konsekvenserna blir.

Med Jens Hultén, Ardalan Esmaili, Magnus Krepper

 

TBA, Isabella Eklöf, Kalak

Kalak handlar om familjefadern och sjuksköterskan Jan, som försöker fly från sig själv efter att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin far när han var tonåring. Han arbetar på Grönland och längtar efter att bli en del av den kollektivistiska kulturen och försöker bokstavligen ligga sig till att bli en del av den.

Med Emil Johnsen, Asta August, Berda Larsen och Connie Kristoffersen