Den 9 september går dokumentärfilmen “Det ska va gôtt å leva – en film om Galenskaparna After Shave” upp på biografer runt om i hela landet. Filmen handlar om den göteborgska humorgruppen Galenskaparna After Shaves födelse, mot- och framgångar – från folkparksturnéer till slutsålda föreställningar och kultstatus. Filmen produceras av Fundament Film i samproduktion med Film i Väst och LjudBang.

Genom intervjuer och tillbakablickar tas publiken med genom fyra decennier av blod, svett, tårar och galenskap. Premiären sammanfaller med Galenskaparna After Shaves 40-årsjubileum. Medverkar i filmen gör Claes Eriksson, Anders Eriksson, Kerstin Granlund, Knut Agnred, Per Fritzell, Jan Rippe samt i arkivmaterial Peter Rangmar.

– För Film i Väst är det ett stort nöje att få ha samproducerat en dokumentär om en av landet mest uppskattade humorgrupper. Ett spirituellt, musikaliskt och galet gäng från Västsverige som roat och oroat sin publik i fyra decennier. Vi är också glada över samarbetet med Göteborgsbolaget Fundament Film, Anna och Håkan Hammarén och Rasmus Ohlander, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för korta format, dokumentärer och talang på Film i Väst.

Under premiärhelgen, 9-11 september, arrangerar Lorensbergsteatern i Göteborg ett jubileumsfirande med galapremiär av dokumentärfilmen, öppet hus och samtal med Galenskaparna After Shave.

– Jag är djupt smickrad och hedrad över att Håkan och Anna Hammarén funnit det intressant och viktigt att lägga ner så mycken tid och möda på att dokumentera vår gärning. Naturligtvis tycker jag att filmen är jättebra, men allt annat vore väl konstigt då jag så att säga är ”part i målet.” Att den nu finns och ska visas för en större allmänhet känns spännande och har dessutom gjort mig lite mallig, säger Claes Eriksson.

– Det är ett av de roligaste projekt vi jobbat med men även det svåraste, för att sammanfatta Galenskaparna After Shaves 40 år långa karriär till 100 minuter har varit en underhållande utmaning. Varje gång vi lyckats ta bort och korta något har vi lagt till något annat i stället, men nu är filmen klar och det är oerhört hedrande att filmen nu ska ut och få möta publiken runt omkring i landet, säger Anna och Håkan Hammarén.

Filmen är producerad av Fundament Film i samproduktion med Film i Väst och LjudBang och med stöd från Göteborgs Stad och Shoot & Post. Filmen är gjord av Anna Hammarén, Rasmus Ohlander och Håkan Hammarén. Scanbox Entertainment distribuerar filmen på bio i Norden.