95 filmer från lika många länder har nominerats till kategorin International Feature Film vid den 95:e Academy Award, alltså amerikanska Oscar. Nu har femton filmer ”shortlistats” och två av filmerna är samproducerade med Film i Väst: Boy from Heaven av Tarik Saleh och Holy Spider av Ali Abbasi Dessutom var isländska filmen Beautiful Beings av Guðmundur Arnar nominerad men gick inte vidare.

– Både Boy from Heaven och Holy Spider firade stora framgångar i Cannes och det smittar av sig. Att hamna på shortlist för världens kanske mest kända filmpris, Oscar, är fantastiskt. Det uppmärksammas i hela världen och sätter inte bara filmen på kartan. Även Västra Götaland, där våra samproduktioner spelats in eller postproduceras, hamnar i strålkastarljuset. Vi gratulerar de nominerade och håller tummarna inför slutnomineringarna i januari, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Boy from Heaven
Tarik Saleh vann pris för bästa manus för sin film Boy från Heaven under filmfestivalen i Cannes, en film som också är Sveriges Oscarbidrag. I huvudrollerna ser vi Tawfeek Barhom, Fares Fares och Mohammad Bakri. Filmen är delvis inspelad i Göteborg, producerad av Atmo, Kristina Åberg och Fredrik Zander, i samproduktion med bland andra Film i Väst. Triart Film distribuerar.

Boy from Heaven handlar om fiskarpojken Adam, som erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azhar universitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar, hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

Boy from Heaven är Tarik Salehs fjärde samproduktion med Film i Väst. De tidigare tre är The Nile Hilton Incident, som vann Grand Jury Prize i Sundance 2017, Tommy (2014) och Metropia (2009).

Holy Spider
Regissören och manusförfattaren Ali Abbasis thriller Holy Spider var i huvudtävlan i Cannes, där Zar Amir-Ebrahimi vann pris för Bästa kvinnliga skådespelare. Filmen är producerad av Profile Pictures, Jacob Jarek, One Two Films Sol Bondy, och i samproduktion med Nordisk Film Production, Eva Åkergren och Film i Väst. Filmen är delvis postproducerad i Västra Götaland av Dupp film i Karlsborg.

Holy Spider var nominerad till Bästa europeiska film, Bästa europeiska manus, Bästa europeiska regi samt Bästa kvinnliga skådespelare, Zar Amir-Ebrahimi vid European Film Awards i Reykjavik den 11 december.

Ali Abbasi fick sitt genombrott med Gräns, som vann Un Certain Regard i Cannes 2018, även den samproducerad med Film i Väst och inspelad i Marks kommun. Filmen har visats på en lång rad internationella festivaler och var även Oscarsnominerad för Bästa mask och peruk 2019.

Holy Spider bestämmer sig en journalist för att undersöka seriemorden på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad. Det blir en jakt på mördaren – The Spider Killer – som hävdar att han städar gatorna från syndare.