Film Västs samproduktion Brimstone av den nederländske regissören Martin Koolhoven är uttagen i huvudtävlan vid Venedigs Internationella Filmfestival och slåss därmed om det prestigefyllda Guldlejonet. Filmen är samproducerad med Göteborgsbolaget Dragon Films, producent Peter Hiltunen. I Venedig visas också kortfilmen Amalimbo av regissören Juan Pablo Libossart, som också tävlar om ett Guldlejon samt Casper Collins dokumentär I Called Him Morgan, som visas utom tävlan.

Den nederländske regissören Martin Koolhovens film Brimstone är en gothisk thriller som utspelar sig i den klassiska Vilda Västern-eran. Men trots att handlingen utspelar sig i USA är filmen helt inspelad i Europa. Hollywood-skådespelarna Dakota Fanning och Guy Pearce spelar huvudrollerna. Fanning spelar en stum kvinna som kommunicerar genom teckenspråk, ibland med hjälp av sin dotter. När staden som de bor i tar emot en ny pastor (Pearce), känner hon omedelbart att hon och hennes familj är i fara. Brimstone skildrar konfrontationen mellan de två, men gör också tillbakablickar i Fannings liv. Kit Harington och Carice van Houten medverkar i biroller. Brimstone är en stor europeisk samproduktion ledd av nederländska bolaget N279 Entertainment tillsammans med X-film (Tyskland), Prime Time (Belgien), The Jokers (Frankrike) och Dragon Films med producenten Peter Hiltunen (Sverige) och samproducerad med Film Väst.

Kortfilmen Amalimbo av regissören Juan Pablo Libossart visas i festivalens huvudtävlan för kortfilm i sektionen Orizzonti. Amalimbo, med animationer av estniske Roland Seer, är en berättelse om femåriga Tipuana, som upplever ett limbo när hon i längtan och sorg efter sin pappas död försöker komma till den ”andra sidan” för att träffa honom igen. En kortfilm som utspelar sig på en odefinierbar plats i en obestämd framtid. Filmen är en svensk-estnisk samproduktion och är producerad av Johanna Lind för produktionsbolaget Fasad i samproduktion med Film Väst och med stöd från Svenska Filminstitutet.

Kasper Collins dokumentär I Called Him Morgan visas i huvudsektionen utom tävlan som fokuserar på filmer med ”en spektakulär dimension, ett uttrycksfullt berättande och originalitet”. Ett urval från hela världen med några av årets mest betydelsefulla produktioner. I Called Him Morgan är Kasper Collins andra långfilmsdokumentär och berättar om ett av musikvärldens mest chockartade och omtalade mord. I februari 1972, under en spelning på klubben Slug’s i East Village, New York, skjuts Lee Morgan till döds – av sin sambo Helen. Collins dokumentär, med foto av Bradford Young (DoP Selma), är en skildring av två starka personöden med kärleken och musiken i centrum. Kasper Collin har tidigare regisserat My name is Albert Ayler (2005) där han tecknar ett porträtt av den amerikanska jazzsaxofonisten Albert Aylers liv (även den i samproduktion med Film Väst). I Called Him Morgan är producerad av Kasper Collin för Kasper Collin Produktion i samproduktion med Film Väst med stöd från Svenska Filminstitutet.

Filmfestivalen i Venedig är världens äldsta och i år arrangeras den 73:e upplagan som pågår 31 augusti–10 september. För mer information, klicka här.