Göteborgsinspelade Butiken och danska Godland har tagits ut till filmfestivalen i Rotterdam, som invigs den 25 januari. . Butiken är en unik kombination av dockanimation och live action och utspelar sig i och kring en lågprisbutik. Producent är Lovisa Charlier, Onoma Productions, i samproduktion med bland andra Indyca, GötaFilm, Christer Nilsson, och Film i Väst. Hlynur Pálmasons Godland hade sin premiär i Cannes 2022 och visas på Göteborg Film Festival.

Butiken berättar, genom en unik blandning av stop motion-animation och live action, om de relationer och konflikter som uppstår när människor pressas av ett profithungrigt system. Är det möjligt att trotsa de krafter som vill få oss att konkurrera om smulorna, och inse att vi i stället kan vara varandras enda allierade?

Synopsis: Utanför lågprisbutiken har en brokig skara hemlösa människor byggt ett tältläger. De lever på att dumpstra ur butikens container, och bemöts av alltmer aggressivt motstånd. Samtidigt slavar butikens anställda under hårdnande villkor från kedjans ledning. Mellanchefen Eleni slits mellan lojaliteten mot sina medarbetare och kraven på att piska dem mot högre effektivitet och vinstmarginal. Hennes vän Jackie blir gravid och tvingas dölja sin växande mage i rädsla för att förlora sitt jobb, samtidigt som kollegan Aadin kämpar för att skapa ljusglimtar i sina barns tillvaro, trots ständiga påtryckningar från kronofogden.

För regi och manus svarar Ami-Ro Sköld, som tidigare regisserat Granny’s Dancing on the Table (2016) om en instängd och misshandlad tonåring fantiserar om sin farmor, amerikafararen som låter henne skjuta med gevär från rollatorn. I Nasty Old People (2009) tar en nynazist sig an tokarna ingen annan på hemtjänst vill ha. Hon har också gjort kortfilmerna Tantlängtan (2011) och Hilma (2015).

Inspelningen har skett i Sverige och Italien. – foto Hanna Högstedt, casting Archana Khanna – och animation och klippning är i full gång. Patrik Forsell klipper och Auditory kommer göra dialogen, Henning Szpiro Eriksen koordinerar postproduktionen som fortsätter 2022 i Italien med ljuddesign av Davide Favargiotti, musik av kompositören Giorgio Giampà och animatörerna Massimo Ottoni och Ludovica Di Benedetto på Studio Ibrido tillsammans med Ami-Ro Sköld.

Produktion Onoma Productions i samproduktion med GötaFilm, Indyca (Francesca Portalupi, Simone Catania), Fernanda Rennó (Fidalgo Film Production) och Film i Väst.

Den isländsk-danske regissören och manusförfattaren Hlynur Pálmasons film Godland togs ut till Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. Filmen är producerad av Snowglobe, Katrin PorsAnton Máni Svansson, Eva Jakobsen och Mikkel Jersin i samarbete med Join Motion Pictures och i samproduktion med Garagefilm International, Mimmi Spång, Maneki och Film i Väst. Göteborgsbolaget CAN Film och Dupp från Karlsborg står för delar av postproduktionen.

Godland, eller på danska Vanskabte land, utspelar sig under sent 1800-tal, när en ung dansk präst reser till en avlägsen del av Island för att bygga en kyrka och fotografera folket där. Men ju längre in han tränger i detta oförsonliga landskap, desto längre bort kommer han från sitt ursprungliga syfte, sin mission och sin moral.

Hlynur Pálmason fick sitt stora genombrott med Vinterbröder (2017) och En vit, vid dag som togs ut till Semaine de la Critique i Cannes och vann två priser. En vit, vit dag samproducerades med Film i Väst.