SF Studios producerar i samproduktion med Film i Väst Hannes Holms stora familjefilm baserad på Sveriges folkkäraste julsaga, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Casten är en stjärnspäckad trupp och i de ledande rollerna ser vi bland andra Simon Larson som Karl-Bertil Jonsson, Jonas Karlsson som Tyko, Jennie Silfverhjelm som Marianne och Sonja Holm som Vera. Filmen spelas in Västra Götaland under hösten 2020 och får biopremiär i november 2021.

– Det ska bli ett sant nöje att få arbeta med så begåvade skådespelare som Jennie Silfverhjelm, Jonas Karlsson, Vanna Rosenberg, Peter Dalle och övriga barn och vuxna som är med i den spännande filmatiseringen av Tage Danielssons numera odödliga historia. Jag vill särskilt nämna Simon Larson som Karl-Bertil! Mitt arbete kommer huvudsakligen bestå i att luta mig tillbaka i registolen och njuta”, säger Hannes Holm, regissör.

Familjen Jonsson kommer att spelas av Jonas Karlsson (Quick, Snömannen) i rollen som Tyko, vi får se Simon Larson som Karl-Bertil Jonsson och Jennie Silfverhjelm (Beck, Jag kommer hem igen till jul, Aniara) som Marianne. Vidare ser vi flertalet kända namn i de övriga rollerna som: Vanna Rosenberg, Filip Berg, Ingela Olsson, Claes Månsson, Gunilla Röör, Adam Pålsson, Peter Dalle, Josefin Neldén, Carla Sehn, Dag Malmberg, Lotta Ramel, Josephine Bauer, Jesper Malm, Ruben Lopez och Sigrid Johnson.

Filmen kommer att vara en dramatiserad bearbetning av Tage Danielssons berättelse, som genom den tecknade kortfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton från 1975 i regi av Per Åhlin och manus av Tage Danielsson, blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor och har visats i SVT på julafton sedan dess.

– I julas pratade vi i familjen om att jag såg ut precis som Karl-Bertil. Tänk, sade vi, om dom skulle sätta upp Karl-Bertil Jonsson någonstans. När vi sedan såg att det skulle bli en film och att de behövde skådespelare gick jag igång stenhårt och sökte direkt. Och nu är jag Karl-Bertil! Det ska bli helt oroligt kul!”, kommenterar Simon Larson.

Berättelsen handlar om 14-åriga Karl-Bertil, som är varuhusdirektör Tyko Johnssons son. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far. Men Karl-Bertils hjälte är Robin Hood. I filmen kommer detta att tas ett steg längre än i TV-versionen. Den fattiga flickan Vera, hennes syster på barnhemmet och den hänsynslösa barnhemsföreståndaren korsar alla Karl-Bertils väg. Och ingen är sig lik när historien når sitt slut. Inte ens Tyko.

– SF Studios tar Karl-Bertils historia på största allvar och det är en glädje att få göra en live action film på denna nationalskatt. Vi vill bjuda på en glöggdoftande saga som hela familjen kan samlas runt tillsammans. Extra glada är vi över att återuppta samarbetet med vår käre regissör Hannes Holm. ”, säger Annika Sucksdorff, Head of Film Production Sweden, SF Studios.

Regissör är Hannes Holm, med tidigare publikframgångar som Ted – För kärlekens skull (2018), den Oscarsnominerade filmen En man som heter Ove (2015) och den förra trilogin om Sune samt kritikerhyllade filmer såsom Himlen är oskyldigt blå (2010), Klassfesten (2002) och Adam & Eva (1997). Henrik Widman och Anna Odenhall är producenter för SF Studios och filmen samproduceras med SVT och Film i Väst.

Vissa sagor förtjänar att bli verklighet och Sagan om Karl Bertil-Jonssons julafton är ett viktigt steg i SF Studios strategi att göra film av starka berättelser med lokal förankring.

Bilden: Från vänster till höger: Hannes Holm, Jennie Silfverhjelm, Simon Larson, Jonas Karlsson. Photo credit: Særún Hrafnkelsdóttir Norén