Framgångarna fortsätter för Film Väst med en Oscarsnominering för Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och inte mindre än sex filmer vid årets upplaga av filmfestivalen i Berlin, varav två i huvudtävlan. Därtill 32 Guldbaggenomineringar och 19 danska Robert-nomineringar. En drömstart för Film Väst och Sveriges främsta filmregion.

Lagom till att EN MAN SOM HETER OVE bröt miljonvallen i antalet biobesök i natt tillkännagav Academy Award-juryn att HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN nominerats till en Oscar för ”Bästa mask”. Oscar-galan äger rum den 28 februari.

Samtidigt offentliggjorde filmfestivalen i Berlin att Film Väst medverkar med ytterligare 4 filmer, vilket innebär att inte mindre än 6 samproduktioner hittills är med i årets upplaga av festivalen. Av dessa filmer är som tidigare tillkännagivits Thomas Vinterbergs nya film KOLLEKTIVET, med Fares Fares i en av nyckelrollerna liksom UNITED STATES OF LOVE av Tomasz Wasilevski uttagna i huvudtävlan.

Vidare offentliggjorde festivalen att kortfilmerna 6A av Peter Modestij och MAMMA VET BÄST av Mikael Bundsen tävlar i sektionen Generation 14plus. HOPPTORNET av Maximilien Van Aertryck och Axel Danielson och MOMS ON FIRE av Joanna Rytel tävlar i sin tur i festivalens kortfilmssektion.

Framgångarna fortsätter därmed för Film Väst som hittills i år redan räknat hem 32 Guldbaggenomineringar och 19 danska Robert-nomineringar som tidigare meddelats.

Tomas Eskilsson– Filmåret 2016 kunde inte ha öppnat bättre för Film Väst. Med en Oscarsnominering, drygt 30 Guldbaggenomineringar och hittills sex tävlande filmer i Berlin kan vi bara konstatera att vår filmregion kan erbjuda Europas bästa förutsättningar för produktion av svensk och internationell film av absolut högsta klass, säger Tomas Eskilsson, VD Film Väst.

Film Västs närvaro i Berlin förlänger också förra årets starka festivaltrend. Vid filmfestivalen i Toronto i september där rekordmånga av Film Västs samproduktioner var representerade medverkade bland andra Magnus von Horns EFTERSKALV som även visades i Quinzaine des Réalisateurs i Cannes och som nu är nominerad till fyra Guldbaggar, Sanna Lenkens MIN LILLA SYSTER som vann Kristallbjörnen i Berlin förra året, deltog i Ecrans Juniors i Cannes och nu är nominerad till fem Guldbaggar och de internationella framgångarna THE PARADISE SUITE i regi av Joost van Ginkel och MY NAME IS EMILY, regisserad av Simon Fitzmaurice som också deltog i förra årets upplaga av Berlinale för att nämna några.

Filmfestivalen i Berlin pågår under perioden 11-21 februari.