Europas ledande barnfilmsorganisation ECFA tillkännagav i dag vinnarna av de tre årliga ECFA Awards för Bästa europeiska barnfilm, Bästa europeiska barndokumentär och Bästa europeiska barnkortfilm. Vinnare av det prestigefyllda långfilmspriset blev Comedy Queen av Sanna Lenken. Det var andra året i rad som hon prisades på festivalen. Filmen är samproducerad med Film i Väst och producerad av Anna Anthony och Rebecka Lafrenz på FLX Feature. Filmen kan ses på SVT Play nu.

 

För ett år sedan vann Sanna Lenken Kristallbjörnen för sin Comedy Queen  på Berlins filmfestival. I januari i år vann Sigrid Johnson Guldbaggen för Bästa huvudroll i filmen och var Guldbaggenominerad i ytterligare fem kategorier. På Guldbaggegaln tilldelades också Sanna Lenken Gullspiran för sina fina insatser i film för barn och unga och i slutet av förra året blev Comedy Queen nominerad till European Young Audience Award, som European Film Academy ansvarar för.

 

Sanna Lenken gjorde flera kortfilmer innan hon långfilmsdebuterade 2015 med Min lilla syster, som förutom Kristallbjörnen och juryns hedersomnämnande i Berlin också plockade hem fem Guldbaggenomineringar och vann Göteborgs stora filmpris och Publikens pris på Göteborgs filmfestival. Även de var samproducerade med FIlm i Väst. Förutom film har Sanna Lenken en senaste åren regisserat tv-serierna Thunder in My Heart och Tunna blå linjen,