Den kritikerhyllade norska regissören Erik Poppe ska regissera nya filmen Utvandrarna, som ska produceras av SF Studios tillsammans med det SF Studios ägda produktionsbolaget Paradox, Film i Väst och C More/TV4 som samproducenter. Utvandrarna är baserad på Vilhelm Mobergs folkkära romanklassiker med samma namn. Inspelning av filmen beräknas påbörjas under 2020.

Berättelsen handlar om Kristina Nilsson, som tillsammans med sin familj lämnar ett fattigt Sverige under 1850-talet, och ger sig ut på en lång och farlig resa i hopp om att finna ett bättre liv för sina barn i det främmande landet Amerika.

Erik Poppe, som är en av grundarna till Paradox, ska regissera Utvandrarna med manus av Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig. Tidigare manusversioner har skrivits av Petter Skavlan, Johan Melin och Anders August. Poppe har tidigare regisserat de framgångsrika filmerna Kungens val (2016) och Utøya 22 juli (2018). Filmen blir den första samproduktionen mellan SF Studios och Paradox, som nyligen köptes upp av SF Studios för att etablera en egen produktionsverksamhet i Norge.

Producent är Fredrik Wikström Nicastro, som står bakom filmer såsom Snabba Cash och Borg.

– Ända sedan jag såg Erik Poppes film De Usynlige har jag imponerats av hans karaktärsarbete och med Kungens Nei bemästrade han att skapa en stor episk film för en bred publik.  Eriks senaste film Utöya, som han skapade tillsammans med manusförfattarna Anna Bache-Wiig och Siv Rajendram Eliassen, hade total närvaro och nådde en publik över hela världen. Vi ser nu mycket fram emot att filmatisera Vilhelm Mobergs berättelse om Kristina, tillsammans med dem, säger Fredrik Wikström Nicastro, Producent och SVP International Production på SF Studios.