Göteborgsregissören Morgane Dziurla-Petit har vunnit Special Jury Award för sin film Excess Will Save Us vid filmfestivalen i Rotterdam där den tagits ut i huvudtävlan, Tiger Awards. Filmen har också tagit ut i huvudtävlan, Nordic Competition, vid Göteborg Film Festival. Filmen är producerad av Fredrik Lange, Vilda Bomben, i samproduktion med Film i Väst.

– Det är en stor ära för mig och alla som gjort denna film möjlig. Att få visa Excess Will Save Us för första gången var verkligen enastående (och en smula skrämmande) eftersom vissa delar av den är så personlig. De reaktioner jag mött i Rotterdam och filmfestivalens engagemang har gjort det hela till en underbar upplevelse, full av ögonblick som jag aldrig kommer att glömma, säger Morgane Dziurla-Petit.

Dessutom vann Mikael Bundsen Special mention för Eurimage Award med sitt långfilmsprojekt Reglerna, en dramakomedi om den delikata konsten att nå harmoni i en relation utan att ge avkall på sina egna drömmar och behov. Filmen är producerad av Mari Kjellson, Kjellson & Wik.  Filmen ingår i Five 4 Fiction, som genomförs som ett samarbete mellan FilmCloud/Förvaltningen för kulturutveckling och Film i Väst med medel från Svenska Filminstitutet – Talangutveckling i hela landet.

Om Excess Will Save U:
En regissör gör en film om hennes familj i den lilla byn Villereau i norra Frankrike, där bristande information skapar rädsla, överdrifter och paranoia hos invånarna under en tid av kris i Europa.

Excess Will Save Us lämnar också det helt dokumentära och expanderar universumet i den nya filmen till en hybridfilm som visar livet för en europeisk familj i byn Villereau i en tid av kris i Europa och västvärlden. Avsikten med denna film är att ge möjligheter till en djupare förståelse för livet i den lilla byn på gränsen mellan Frankrike och Belgien, som har mycket gemensamt med människor i landsorten i hela Europa.

Det är också en personlig historia om att växa som människa och hitta fram till en ny relation med de människor som en har ett gemensamt förflutet med. Filmen kretsar kring de grundläggande mänskliga behoven och hur karaktärerna hanterar dessa. Fattigdom, kärlek, liv och förestående död – och även hur man kan hitta vägar till befrielse, eller ibland bara att undkomma byn eller familjens kopplingar genom drömmar och fantasi. Att hitta ett sätt att förhålla sig till världen och livet är ur huvudpersonernas synvinkel är filmens kärntema, allt medan djuren betraktar dem i tystnad.

Detta innebär stor utvidgning av de teman som som fanns i kortfilmen med samma namn samtidigt som den tar ett nytt grepp om historien eftersom några av släktingarna nu spelas av skådespelare. Dessa personer är Morganes skapelser som syftar till att bredda och fördjupa berättandet. Samtidigt agerar hennes familj utan problem tillsammans med dessa nya familjemedlemmar, något som kanske kan säga något om människans förmåga att interagera socialt med varandra bara vi kan acceptera varandras förutsättningar.

Filmen började spelas in i februari 2020, därefter i mars fram till hela Europa stängdes ner. Därefter kom vi tillbaka till Villereau i maj, juni och slutligen i augusti. Klippningen har skett i Göteborg. Projektet har vuxit fram i den konstnärligt inriktade delen av filmmiljön i Göteborg. Denna film ingår också i ett försök att stärka Göteborg som en kreativ plats för europeisk film.

Foto: Filip Lyman