Fyra av Film i Västs samproduktioner slåss om Dragon Award Best Nordic Film på Göteborg Film Festival, som invigs den 26 januari. De fyra är Gabriela Pichlers Amatörer, som också inviger hela festivalen, Milad Alamis Charmören, Iram Haqs Hva vil folk si och Isabella Eklöfs Holiday. I Dragon Award Nordic Documentary Competition tävlar Cecilia Björks En bra vecka för demokratin.

Med långfilmsdebuten Äta sova dö vann Gabriela Pichler fyra Guldbaggar (Bästa film, manus och regi samt en Guldbagge för Nermina Lukac Bästa kvinnliga huvudroll). Nu är hon tillbaka med den film som inviger hela Göteborg Film Festival: Amatörer, som hon skrivit tillsammans med Jonas Hassen Khemiri. Filmen utspelas i det lilla samhället Lafors. ”Välkommen till Lafors. Ett svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när en tysk lågpriskedja överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Musse på kommunen får äran att göra reklamfilmen som ska sälja in Lafors. Men Aida och Dana tar upp fighten och riktar sina mobiler och selfiesticks mot alla som inte får vara med. Kampen om vem som har rätt att berätta Lafors historia har börjat.” Filmen är producerad av Anna-Maria Kantarius på Garagefilm International. Filmen är inspelad i Västra Götalandsregionen.

Iram Haqs Hva vil folk si har setts av nästan 110 000 biobesökare i Norge. Filmen är delvis inspelad i Göteborg. För regi och manus står den norsk-pakistanska skådespelaren, manusförfattaren och regissören Iram Haq, som tidigare bland annat gjort Jeg er din (2013), som hade sin premiär i Toronto och som blev Norges Oscarsbidrag. Svenska samproducenter är Lizette Jonjic och Madeleine Ekman på Zentropa Sweden. Filmen handlar om 15-åriga Nisha, som lever ett dubbelliv. Hemma följer hon pakistanska traditioner och värderingar men utanför hemmet lever hon som alla andra norska tonåringar. En dag kolliderar Nishas världar när hennes pappa hittar henne i säng med sin pojkvän. Med ursinne och skam kidnappas hon av sina föräldrar och skickas hem till Pakistan.

Milad Alamis Charmören har vunnit en rad internationella festivalpriser, bland annat i San Sebastian, Lübeck, Chicago och Warszawa. Filmen är ett intensivt psykologiskt drama om Esmail, en ung iranier, som desperate söker en kvinna som kan säkerställa hans uppehälle i Danmark. En kväll möter han Sarah, som ser rakt igenom den förföriska ytan och avslöjar hans hemlighet.Producent Stina Lassen, Good Company Films och Garagefilm International.

Isabella Eklöfs Holiday, är också uttagen till amerikanska Sundance Film Festival. Isabella Eklöf har skrivit manus tillsammans med författaren Johanne Algren. Filmen är producerad av Apparatur (David B Sørensen) i samproduktion med bland andra göteborgska Commonground Pictures (Jonas Kellagher).. Sachas berättelse i Holiday handlar om en kvinnas val mellan den rike, mäktige mannen (Michael) och den unge oskyldige ynglingen (Thomas). Michael och hans gangstergäng hänger i hans lyxvilla vid den turkiska rivieran. Sascha är hans älskarinna och kanske en dag hans hustru. Varje dag med Michael är som en fantasi; fester och dyrbara gåvor, gourmetrestauranger och designerkläder – men förstås också psykiskt och fysiskt våld och kriminalitet. Så när Sascha möter Thomas, den unge, charmerande sjömannen, blir hon kluven. Han är okomplicerad och söt. Kan han ge henne ett hederligare och mer äkta liv?

I dokumentärfilmstävlingen Nordic Documentary Competition ser vi Cecilia Björks En bra vecka för demokratin. Ur festivalkatalogen: ”Unikt bildmaterial med Alice Bah Kuhnke och Ebba Busch Thor i en rolig och avslöjande uppgörelse med den mediala konstruktionen av Almedalsveckan. Almedalsveckan i Visby ses ofta som symbolen för svensk demokrati och öppenhet. Samtidigt höjs röster om att politikerveckan är ett roséindrankt mingelparty för eliten som leder till korruption och lobbyistvälde. Genom att koncentrera sig på mellanrum och transportstrackor avtäcker Cecilia Björk en ny sida av det gotlandska jippot.” (Jonas Holmberg) Filmen är producerad av Axel Danielsson och Maximilien van Aertryck på Göteborgsbolaget Plattform Produktion.