För första gången är fem av Film i Västs samproduktioner Oscarsnominerade i sina hemländer. Det är Sverige, Norge, Finland, Danmark och Polen som nominerat filmer, som antingen spelats in i eller postproducerats i Västra Götalandsregionen. Två har spelats in i Göteborg och två i Trollhättan medan samtliga postproducerats i regionen.

– Film i Väst har aldrig tidigare haft så många nominerade nationsbidrag till en Oscar. Vi gratulerar de nominerade filmerna, som ses som de främsta i sina hemländer. Det är förstås också en stor framgång för Film i Väst, som samproducerat alla, men också för de produktions- och postproduktionsbolag och alla filmarbetare som gjort det möjligt att spela in eller efterbearbeta filmerna i Västra Götalandsregionen, säger Mikael Fellenius, VD för Film i Väst.

De fem filmerna är:

  • Sverige: Ruben Östlunds The Square (inspelad i Göteborg). Vann en Guldpalm vid filmfestivalen i Cannes, har visats i Toronto och kommer att visas på en lång rad festivaler runt om i världen. Plattform Produktion.
  • Norge: Joachim Triers Thelma (inspelad i Studio Fares i Trollhättan). Visades vid filmfestivalen i Toronto. Motlys.
  • Danmark: Du forsvinder av Peter Fog Schønau (inspelad i Studio Fares i Trollhättan). Med bland andra Trine Dyrholm och Nikolaj Lie Kaas samt en av Michael Nyqvists sista filmer. Också visad i Toronto. Zentropa.
  • Finland: Dome Karukoskis Tom of Finland (inspelad i Göteborg). Vann kritikerpriset vid Göteborgs Filmfestival och var i tävlan i Tribeca, USA. Anagram.
  • Polen: Agnieszka Hollands Villebråd (Spoor/Pokot) (postproducerad i Göteborg). Vann en Silverbjörn vid Berlins filmfestival. Chimney.

De fem filmer som blir slutnominerade till en Oscar offentliggörs tisdag 23 januari 2018 och själva Oscarsgalan äger rum den 4 mars.

För mer information: Mikael Fellenius, 0702-93 88 00