Fem av Film i Västs samproduktioner är förhandsnominerade till European Film Awards, som hålls i Berlin i december. Alla filmer är inspelade eller postproducerade i Västra Götaland.

European Film Awards har de senaste åren etablerat sig som Europas kanske mest prestigefulla gala. Galan är årlig, vart annat år i Berlin, vart annat i en annan europisk stad, och avgörs i december.

Nu pågår förhandsnomineringarna till långfilm, kortfilm och dokumentär, och listan kortas till slutnomineringar senare under hösten. Dessutom sker det nomineringar för Bästa barn- och ungdomsfilm, regi, manus, klippning, kostym, scenografi och foto. Även universitetstudenterna har sitt pris. Dessutom delar Europaparlamentet ut sitt pris, LUX Prize.

De senaste åren har varit framgångsrika för Film i Västs samproduktioner med bland andra Thomas Vinterbergs En runda till, Ruben Östlunds The Square och Ali Abbasis Gräns.  Här kan du läsa hela listan.

De fem samproduktionerna är:

  • Jonas Carpignanos A Chiara, som var nominerad i Cannes. Postproducerad i Göteborg.
  • Ninja Thybergs Pleasure, nominerad i Cannes 2020 samt Sundance. Inspelad i Göteborg.
  • Anders Thomas Jensens Rättfärdighetens ryttare, öppningsfilm i Rotterdam. Inspelad i Göteborg.
  • Eskil Vogts De oskyldiga, nominerad i Cannes. Postproducerad i Västra Götaland.
  • Joachim Triers Världens värsta människa, nominerad till en Guldpalm i Cannes, vinnare av en Guldpalm för Bästa kvinnliga skådespelare (Renate Reinsve). Inspelad i Studio Fares i Trollhättan.