Festivalsäsongen är i full gång. Clermont-Ferrand, Berlin, Malmö, Stockholm och Köpenhamn rustar för visningar, publik och tävlingar. Film i Västs samproduktioner finns väl representerade på alla fem festivaler. Här är en kort sammanfattning.

Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand räknas som världens viktigaste festival för kortfilmen. Den räknas också som en av Film i Västs viktigaste. Festivalen pågick 27 januari till 4 februari.

 

Där vann Stina Wirséns film Historien om Bodri Kanal + Kids Award. Historien om Bodri är en fantastisk historia om två vänner som leker och  andas tätt, tätt, dagligen och stundligen. De har varsin hund som också delar deras liv och lek. När kriget kommer, bestämmer de vuxna att flickorna inte längre får leka med varandra. Några vuxna bestämde faktiskt att den ena flickan, Hedi, inte ens skulle få finnas till. Filmen bygger på Stina Wirsén och Hedi Frieds bok med samma namn.

 

Berlin Film Festival
Regissören och manusförfattaren Svitlana Lishchynskas dokumentär A Bit of a Stranger har tagits ut till filmfestivalen i Berlin i sektionen Panorama. I filmen undersöker hon sin egen familjs fyra generationer kvinnor och hur Sovjeteran och russifieringen har påverkat dem. LÄS MER HÄR

 

Tempo dokumentärfilmfestival 4-10 mars
Johanna Bernhardson tävlar i dokumentärfilmssektionen med sin Bröderna Andersson. Ett möte med bröderna Kjell, Leif, Ronny och Roy Andersson i en underhållande och tankeväckande släktkrönika om klass, arv och filmkonst. En av dem kallas ”det svarta fåret”, en gör dokumentärfilm, en är den världsberömde filmskaparen Roy Andersson och en är regissörens egen pappa. Bröderna Andersson är ett ömsint porträtt av fyra bröder som glidit isär. Hur ska de kunna lappa ihop relationen när de inte har träffats på tio år? Och hur kan livet bli så olika för fyra bröder? Johanna Bernhardson skildrar med värme den relation som ofta är vår längsta i livet – syskonrelationen.

Daniel Aguirre tävlar med arg_gubbe.mov i Tempo Short Award. Det offentliga samtalet har blivit alltmer aggressivt – det får Daniel uppleva inpå bara kroppen när han möter en arg gubbe på gatan. Den som berättar är ”vänsterbögen” Daniel som av gubben anklagats för att ha kastat sten på stan. Efter anklagelsen är han chockad och ringer sin mamma i Colombia som säger att skällande hundar inte bits. Men stämmer det verkligen? Sökandet blir en spegling av samtiden, som visar sig bestå av både arga gubbar och hjälpsamma medmänniskor.

Maria Fredriksson visar Miraklet i Gullspång

 

Barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF 9-15 mars

Stina Wirsén och Linda Hambäcks Långfilm Vem är vem får urpremiär. Vi får träffa de älskade Vem-karaktärerna som du aldrig sett dem förut – nu vuxna och mogna, med hår under armarna och egna mobiltelefoner. Några av dem har till och med fått egna barn som hittar på kul grejer. En nostalgisk återförening och ett första möte med de nya Vem-karaktärerna!

Premiär får också Christian Zetterbergs kortfilm Spelregler. Barnen från Vargarnas HK ska spela sin första handbollsturnering. Det är en viktig turnering med proffs och talangscouter på läktaren. Plötsligt avbryter de vuxna matchen när Theo ska spela i killarnas lag.

Axel Danielson och Maximilien Van Aertrycks dokumentär And the King Said, What a Fantastic Machine visas liksom Mika Gustafsons Paradiset brinner.

 

CPH:DOX
Regissören Loran Battis film G – 21 scenes from Gottsunda är nominerad i till både NEXT:WAVE AWARD och NORDIC:DOX AWARD. Loran vill bli filmare och kommer från den ökända förorten Gottsunda i Uppsala. Han vill flytta och påbörja en ny karriär, men tvekar över att lämna sina vänner sedan barndomen. De är alla kriminella men också människor som verkligen förstår sig på honom. ”G” är Lorans farväl till Gottsunda, men kommer han att kunna fullborda sin film i ett sammanhang där han inte längre passar in?