Norges största filmfestival, The Norwegian International Film Festival Haugesund, invigs den 17 augusti. I huvudtävlan finns tre av Film i Västs samproduktioner och när Amandaprisen, motsvarigheten till svenska Guldbaggen, delas ut den 23 augusti är samproduktionerna nominerade till 22 priser.

De tre filmerna i huvudtävlan är Hlynur Pálmasons A White, White Day som hade sin premiär i Cannes, Jim Jarmuschs The Dead Don’t Die, som invigde hela filmfestivalen i Cannes och var nominerad till en Palme d’Or, samt Johannes Nyholms Koko-di Koko-da, som fick sin urpremiär i Göteborg och som tävlat i Sundance och Rotterdam.

Till publikens Amandapris är Hans Petter Molands Ut og stjæle hester och John Andreas Andersens Skjelvet nominerade. Molands film, som delvis spelades in i Västra Götaland, tävlade om en Guldbjörn i Berlin i februari och Andersens film har blivit en riktig publiksuccé i Norge med nästan 600 000 sålda biobiljetter.

Utöver de två publikprisnomineringarna har Fem av Film i Västs norska samproduktioner nominerats till sammanlagt 20 Amandapriser. Mest framgångsrik med tio nomineringar är Hans Petter Molands Ut och stjäla hästar. Alla nomineringar ser du här.