Abbe Hassans film Exodus inviger Göteborgs Film Festival, som invigs den 27 januari. Den tävlar i sektionen Nordic Competition tillsammans med Hlynur Pálmasons Godland. I Nordic Documentary Competition tävlar Mia Engbergs Hypermoon och Tove Pils Labor. Två kortfilmer är uttagna till Startsladden: Malin Ingrid Johanssons Madden och Anton Hellström och Edvin Hallbergs Jörgen Hyltes svåger. Under festivalen visas flera andra av Film i Västs samproduktioner. Här är hela festivallistan.

230 filmer från 70 länder. Det är innehållet i Göteborg Film Festivals program. Här kan du läsa hela programmet som pfd. Öppningsfilmen visas på 50 biografer runt om i landet, från Malmö till Kiruna. I den delen av festivalen som sänds on-line, där filmerna kan ses under 24 timmar på visningsdagen, finns två av Film i Västs samproduktioner: Abbe Hassans Exodus (27 januari), kortfilmstävlingen Startsladden (29 januari).

Nordic Competition:

 • Abbe Hassans Exodus är en road-movie om ett modernt och globalt fenomen, flyktingvågen, är Abbe Hassans debutlångfilm som regissör. Tidigare har han bland annat varit producent för Måtte gitt.
 • Hlynur Pálmasons Godland togs ut i tävlan under Cannes Filmfestival. Den utspelar sig under sent 1800-tal, när en ung dansk präst reser till en avlägsen del av Island för att bygga en kyrka och fotografera folket där. Men ju längre in han tränger i detta oförsonliga landskap, desto längre bort kommer han från sitt ursprungliga syfte, sin mission och sin moral.

Nordic Documentary Competition:

 • Mia Engberg har tidigare gjort Belleville Baby och Lucky One. I Hypermoon berättar hon om ett år med kameran i hand, där hon bearbetar sin egen bröstcancer, den vilda gangsterkärleken Vincent från ungdomsåren i Paris, åldrandet och den sovjetiska kosmonauten Valentina Teresjkova.
 • Tove Pils Labor är ett utforskande av lönearbetets gränser och sexarbete som queert motstånd i San Fransisco.

Startsladden

 • Anton Hellström och Edvin Hallbergs Jörgen Hyltes svåger utspelar sig en torsdag i maj. Som nyanställd på Västra Götalands idrottsavdelning får Jens Bejemyr en genomgång av säkerhetskoordinatorn Pierre Enholt. Senare samma dag är han och hans fru Cecilia bjudna till Bouillabaisse-middag hos Patrik och Johanna Önne. Där väntar en tombola som sätter Jens tillvaro i gungning. Den är en kärleksfull hyllning till mellanchefer som alltid refererar till personer med för- och efternamn.
 • Malin Ingrid Johanssons Madden övar på att bemästra sina högklackade skor bakom ladugården. På kvällen förväntas hon ta hand om sitt småsyskon. Längtan efter tonårsliv i stan krockar med förpliktelserna hemma på gården i en underbart vacker och känslig skildring av en ung tjejs motstridiga inre.

Nordic Honorary Dragon Award

 • Här hyllas regissören Jan Troell, vars festivalfilm Dom över död man samproducerats med Film i Väst.

Focus: Homecoming

 • Andreas Öhmans En dag kommer allt det här bli ditt handlar om den framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast ett av dem ska ärva skogen, som varit i familjen i generationer. Men är någon av dem villig att flytta hem igen? En dag kommer allt det här bli ditt är en berättelse om familj och ett arv som ingen vill ha.
 • Cristian Mungius drama R.M.N. – Kall vinter var uttagen till huvudtävlan i filmfestivalen i Cannes. Handlar om Matthias som återvänder till sin son och mor i Rumänien från sitt arbete i Tyskland. En film om hemkomst och rasism i det etniskt blandade Transylvanien.

Classics: Göteborg

 • Björn Runges Harry & Sonja invigde Göteborg Film Festival 1996. En klassiker med Stellan Skarsgård, Viveka Seldahl, Sten Ljunggren och Regina Lund. Om den dagdrömmande sjukhusfrisören Harry som får sparken, vilket hans älskarinna också får. De kan ses oftare i Harrys bil, men i bilden finns också Walter, Sonjas galna ex-legosoldat till man…
 • Babak Najafis Sebbe är ett starkt mor- och son-drama från 2010. Silvertejp, elkablar, avtryckare, sprängmedel. Sebbe planerade aldrig att bygga en bomb. Det bara blev så. Sebbe är 15 år och bor med sin mamma i en lägenhet som är alldeles för trång. Han gör sitt bästa. Han slår aldrig tillbaka. Sebbe älskar sin mamma för att han inte kan annat.

Nordic Light:

 • Kristoffer Borglis Sick of Myself tävlade under Cannes Filmfestival. Narcissism och body horror i en satirisk och oförglömligt skrivad svart komedi om att bli sedd till varje pris.
 • Tonislav Hristos The Good Driver handlar om en man som strävar efter att återfå sin tidigare tillvaro i Finland i ett stramt och melankoliskt drama mot en bister verklighet.
 • Mia Engberg, som också tävlar i dokumentärklassen med sin Hypermoon, visar sin Lucky One. Om den åldrande gangstern Vincent arbetar långa nätter och drömmer om ett annat liv. När han oväntat får ansvaret för sin tonårsdotter Grace börjar tillvaron förändras.

Gala:

 • Mårten Klingbergs Andra akten med Rolf Lassgård och Lena Olin. Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman bor tvärs över gatan med sin nya fru och Evas utflyttade son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill klara sig själv. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.

Övriga kortfilmsprogrammet:

Examensfilmer från HDK-Valand:

Talent to Watch:

 • Demands of a Teenage Heart, regi Lisa Meyer
 • Slynglarna, regi Alecio Araci