Filmen Daniel av Niels Arden Oplev är baserad på Puk Damgårds bestseller Ser du månen, Daniel som berättar den sanna historien om en av vår tids mest spektakulära kidnappningar. Filmen produceras av Signe Leick Jensen, Toolbox film, i samproduktion med bland andra Film i Väst. Daniel spelas in hösten 2018 i Västra Götaland.

Huvudpersonen är den unga danska frilansfotografen Daniel Rye som hölls tillfångatagen under 398 dagar av terroristorganisationen Islamiska staten i Syrien. En av de övriga fångarna var den amerikanske journalisten James Foley som dödades inför världens ögon.

I filmen får vi följa vardagen i fångenskap och Daniel Ryes alltmer desperata familj hemma i Danmark. Filmen erbjuder en unik inblick i hur människor överlever tortyr, skapar vänskap och upprätthåller en känsla av hopp under de mest extrema, omänskliga förhållandena. Filmen visar också hur Daniels föräldrar hanterar rädslan för att de aldrig får se sin son vid liv igen och hur de försöker förhandla med den islamiska staten.

Daniel Rye är den enda gisslan som lyckats fly från ISIS-fångenskap med livet i behåll.

Niels Arden Oplev har tidigare bland annat regisserat Män som hatar kvinnor. Anders Thomas Jensen står för manus och han har tidigare skrivit manus till Susanne Biers Oscarsvinnare Hämnden (samproducerad med Film i Väst).

Daniel kommer att spelas in hösten 2018 i bland annat Västra Götaland och förväntas få biopremiär hösten 2019.