Thomas Engströms Väster om friheten är den första romanen av fyra om den tyske före detta Stasiagenten Ludwig Licht. Historien utspelar sig till största delen i Berlin och handlar om förvecklingar runt ett gripande av en korrupt ledare för en whistleblower site. På uppdrag av Lichts gamle vapendragare Clive Barner – chef för CIA:s Berlinkontor och Lichts kontakt när han agerade dubbelagent på 70-talet – hamnar han åter i underrättelsevärldens skuggvärld.

Serien som görs av sex 45-minuters avsnitt – produceras av Anagram Sverige AB och tyska Network Movie. Beställare är tv-bolagen ZDF och SVT och den samproduceras av Film i Skåne och Film i Väst, med stöd av SFI och Film und Medien Stiftung NRW. Inspelningen sker under våren 2018 för premiär på senhösten samma år. Regissör är Barbara Eder från Österrike och Ludvig Licht kommer att spelas av Wotan Wilke Möhring. Manus har skrivits av Sara Heldt och Donna Sharp.

”Väster om friheten” görs direkt för en internationell marknad och säljs i av ITV. I Norden är den försåld till finska YLE och norska TV 2 Norge.