Nu på onsdag 16 augusti invigs Göteborgs Kulturkalas, som även i år visar en rad filmer på utomhusbio. Film i Väst, som firar 25 år i år, är med och samarrangerar flera av dem. Alla visningar är gratis, men kom i tid. Här har du Film i Västs samproduktioner på kulturkalaset:

Onsdag 16 augusti klockan 21.45-23.55, Kronhusgården:
Their Finest av Lone Scherfig
Efter genombrottet med Italienska för nybörjare sällade sig den danska mästerregissören Lone Scherfig till ett litet gäng skandinaviska filmregissörer som framgångsrikt gått över till att börja göra filmer på engelska. Their Finest  fick sin svenska premiär på Göteborg Film Festival i januari, där den Oscarsnominerade Scherfig också belönades med det nordiska hederspriset, Nordic Honorary Dragon. Den stjärnspäckade och oemotståndliga komedin, utspelad i den propagerande brittiska filmindustrin under andra världskriget, charmade festivalpubliken som röstade fram den till vinnare av publikens pris. Visas i samarbete med Göteborg Film Festival

Onsdag 16 augusti klockan 23.15-23.30, Götaplatsen:
Min börda av Niki Lindroth von Bahr
Min börda tävlade vid filmfestivalen i Cannes och är även uttagen till Torontos filmfestival. Den vann startsladden vid Göteborg Filmfestival. Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till auto-tune musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen. Filmen är animerad hos Dockhus i Trollhättan.

Torsdag 17 augusti klockan 23.00-23.15, Götaplatsen:
Hopptornet av Axel Danielsson och Maximilien Van Aertryck
Hopptornet hade sin premiär vid filmfestivalen i Berlin 2016 och är inspelad på Valhallabadet. Den vann Startsladden på Göteborg Film Festival samt jurypriset i Clermont-Ferrand. I ett 10 meter högt hopptorn ställs rädslan för att hoppa mot den personliga förlusten det skulle innebära att inte våga. En studie av människor i en konstruerad situation.

Fredag 18 augusti klockan 21.45-23.55, Kronhusgården:
Fucking Åmål av Lukas Moodysson
Nu är den äntligen nyrestaurerad och färdig att visas! Lukas Moodyssons eviga klassiker Fucking Åmål, inspelad i och runt Trollhättan. Lukas Moodyssons queera uppväxtdrama i småstaden Åmål sågs av nästan 900 000 personer när den först gick upp på de svenska biograferna under 1998. Sen dess har den blivit en internationell succé, listats av Brittiska Filminstitutet som en av de bästa HBTQ-filmerna någonsin och nått kultstatus på hemmaplan.
Fram tills nu har filmen varit snudd på omöjlig att återse i samma höga kvalitet som när den först släpptes, för 20 år sedan. Tack vare ny teknik har Filminstitutet skapat en digitaliserad kopia som tillåter publiken att upptäcka eller återuppleva Agnes längtansfulla önskan om att Elin ska bli kär i henne, vilken Nokia-modell som var minst eller hur tråkigt det var den gången din bästis tog med dig på rullstolsbasket. Allt i samma kvalitet som det först var menat. I samarbete med Göteborg Film Festival.

Fredag 18 augusti 23.00-23.15, Götaplatsen:
Las Palmas av Johannes Nyholm
19 miljoner har sett Johannes Nyholms kortfilm Las Palmas på Youtube. Den Guldbaggebelönades 2011 och vann Startsladden och publikens pris vid Göteborg Film Festival. En kvinna i medelåldern, vistas ensam på solsemester. På en bar dricker hon sig full, dansar på borden och trakasserar övriga gäster. Rollen som kvinnan spelas av en ettårig flicka, övriga roller av marionettdockor.

Lördag 19 augusti 23.00-23.15, Götaplatsen:
Kommittén av Gunhild Enger och Jenni Toivoniemi
Tre delegater från Sverige, Norge och Finland samlas för att komma överens om ett konstverk som ska placeras på Treriksröset, den geografiska punkt där länderna möts. En komedi om politiska processer med höga ambitioner, som i slutändan faller platt.

Söndag 20 augusti klockan 13.00-15.30, Biopalatset, Kungstorget:
The Square av Ruben Östlund
Ruben Östlunds Göteborgsinspelade film The Square vann ett av filmvärldens mest prestigefulla priser, Guldpalmen, vid filmfestivalen i Cannes och kommer att visas vid en lång rad festivaler runt om i världen, bland annat Toronto.
Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum – han lever i centrum av konstvärlden och tar sitt arbete på största allvar. Dagarna innan den prestigefulla utställningen The Square ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren som försätter honom i allt dråpligare situationer och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.

Visningen introduceras av Göteborg Film Festival och presenteras av TriArt. Gratis biljetter (2 per person) hämtas på biografen 30 minuter innan filmstart. Filmen är 2 timmar och 22 minuter lång. Ordinarie biopremiär 25 augusti.

Här kan du läsa mer om Göteborgs Kulturkalas: http://goteborgskulturkalas.se/