Ett urval av det nya filmårets samproduktioner presenterades på Film i Västs årliga presskonferens i Cannes med flera svenska och internationella regissörer, producenter och skådespelare på plats. Även årets tävlande samproduktioner vid Cannes filmfestival presenterades med Ruben Östlunds The Square i spetsen.

Först ut under Film i Västs årliga presskonferens presenterades Halvdan Viking i regi av Gustaf Åkerblom (Sune i fjällen, 2014) efter Martin Widmarks älskade böcker som nu blir film. På plats var huvudrollsinnehavarna Vilgot Hedtjärn som den halte vikingen Halvdan och hans vän Meia som spelas av Ellinea Simbalis. Båda 12 år gamla. Även Peter Haber var på plats och berättade om sin rollkaraktär som smeden Björn. Halvdan Viking produceras av Jessica Ask för Anagram Produktion i samproduktion med Film i Väst, SF Studios som också distribuerar, TV4 och med stöd av Svenska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond.  Filmen spelas in Västra Götaland under perioden augusti – september och har planerad premiär hösten 2018.

Breaking the Surface är titeln på ett klaustrofobiskt spänningsdrama i regi av Joachim Hedén om två sportdykare som råkar illa ut under ett vinterdyk. På plats var regissören och filmens båda producenter Jonas Sörensen och Julia Gebauer.  Bland samproducenterna märks Film i Väst och Nordisk Film distribuerar.

Producenten Peter ”Piodor” Gustafsson och regissören Ali Abbasi presenterade filmen Gräns efter en roman av John Ajvide Lindqvist. Filmen kretsar kring en gränsvakt med ett sjätte sinne för smugglare som möter sin överman i en tät berättelse om inre mörka krafter som styr. Inspelningen är planerad att starta 2018 och filmen distribueras av Nordisk Film.

Säsong två av Sveriges Televisions Springfloden presenterades av TV-seriens producent Francy Suntinger i sällskap med Kjell Bergqvist efter Cilla & Rolf Börjlinds manus. För regin svarar Pontus Klänge och Niklas Ohlson och inspelningen startade i Marseille i början av maj och fortsätter sedan till Göteborg senare i augusti.  SPRINGFLODEN 2 är en samproduktion mellan Sveriges Television, Filmlance, Film i Väst, ZDF, Nad Con och Lumiére, med stöd från Svenska Filminstitutet. Premiären på Sveriges Television väntas äga rum hösten 2018.

Skådespelarna Fares Fares och Nikolaj Lie Kaas samlades med producenterna Louise Vesth och Madeleine Ekman från Zentropa för att presentera Christoffer Boe (Spies & Glistrup, 2013) som regissör till thrillern Journal 64 efter Jussi Adler-Olsens bästsäljare med samma namn. Därmed blir det en fortsättning på succéfilmerna Kvinnan i rummet (2013), Fasanjägarna (2014) och Flaskpost från P (2016) om kriminalkommissarie Carl Mørck och hans assistent Assad från Avdelning Q som hittills sålt 2,2 miljoner biobiljetter. För manus svarar trion Nikolaj Arcel, Bo Hr. Hansen och Mikkel Nørgaard. Filmen samproduceras av Film i Väst och distribueras av Nordisk Film. Inspelningen väntas starta i december 2017 med planerad premiär hösten 2018.

Efter biosuccén med katastroffilmen Vågen (2015) är Martin Sundland från Fantefilm i Cannes för att presentera sin nya film Den största förbrytelsen, om ett mörkt kapitel i norsk andravärldskrigshistoria.  Med honom på plats var filmens regissör Marius Holst (Flykten från Bastöy, 2010, Cross My Heart And Hope To Die, 1994) och manusförfattaren Harald Rosenløw Eeg (Kungens val 2016, The Quake 2018). Film i Väst samproducerar och inspelningen planeras starta nästa år.

Under årets upplaga av filmfestivalen i Cannes tävlar inte mindre än fyra av Film i Västs samproduktioner som tidigare meddelats. På Film i Västs presskonferens presenterades filmerna närmare.

Producenten Erik Hemmendorff berättade om arbetet med Ruben Östlunds The Square som tävlar om en Guldpalm.  Den tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias kom med producenten Habib Attia och presenterade sin långfilm Beauty and the Dogs som tävlar i sektionen Un Certain Regard. I Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) tävlar A Ciambra som även blev första långfilmen att få stöd ur Martin Scorseses nya filmfond för unga regissörer. Filmens regissör Jonas Carpignano presenterade filmen tillsammans med sin producent Jon Colon.  Även Niki Lindroth von Bahr var på plats med sin producent Kalle Wettre och berättade om sin animerade kortfilm Min börda som också tävlar i Quinzaine des Réalisateurs.

Under 2017 spelas många filmer in i Västra Götalandsregionen som tidigare meddelats. Bland de som hunnit komma igång märks Lars von Triers seriemördarthriller The House that Jack Builtmed Matt Dillon, Bruno Ganz och Uma Thurman med flera i rollerna som spelades in under våren i Bengtsfors och Trollhättan. Helena Bergström återvände med Colin Nutley som producent till Ulricehamn där hennes nya film Vilken jävla cirkus spelades in i februari, med bland andra Tomas von Brömssen och Vanna Rosenberg i några av nyckelrollerna. Inspelningen av Astrid Lindgrens unga liv med Alba August i huvudrollen som den legendariska barnboksförfattaren, startade i Kungälv, Lilla Edet, Borås och Göteborg under april och nu i dagarna drog även inspelningen av Ted Gärdestads liv igång på olika platser i Västra Götalandsregionen med Adam Pålsson i titelrollen och med Oscar-nominerade Hannes Holm som regissör.