Flerfaldigt prisbelönta italienske regissören Jonas Carpignanos långfilm A Ciambra tävlar i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) under filmfestivalen i Cannes. Därmed har Film i Väst hittills två filmer i tävlan under festivalen.

Filmen som är en utveckling av Jonas Carpignanos kortfilm med samma namn följer Pio, en ung romsk pojke i södra Italien som har bråttom att växa upp med sin storebror som förebild. En natt bestämmer sig Pio för att visa sin bror att han inte är sämre än honom vilket utlöser en serie av händelser som föralltid förändrar hans syn på världen.
Bland Carpignanos tidigare filmen märks Mediterranea som bland annat nominerades till kritikerveckan och guldkameran i Cannes 2015.

A Ciambra produceras av Stayblack Productions, RT Features, Sikelia Productions och Rai Cinema i samproduktion med Film i Väst och Filmgate, Sean Wheelan.

– Vi har följt Jonas Carpignanos utveckling som filmberättare under flera år och gläds åt hans fortsatta framgångar i Cannes, säger Tomas Eskilsson, konstnärlig chef för Film i Väst.

Därmed har Film i Väst hittills två filmer i Cannes med den tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias långfilm Aala Kaf Ifrit (även känd som La Belle et la Meute och Beauty and the Dogs) som tagits ut i tävlan i Un Certain Regard. Filmen handlar om Myriam, en ung tunisisk student som efter en kväll på en nattklubb blir våldtagen av tre poliser. Fast besluten att ställa förövarna inför rätta trotsar Myriam sitt trauma och beslutar sig genast för att anmäla övergreppet innan bevisen försvinner.

Kaouther Ben Hania har gjort en rad kortfilmer er och dokumentären Imams Go to School, som vann pris vid IDFA 2010. För foto svarar de svenska fotograferna Johan Holmqvist och Nestor Salazar.

Filmen är en samproduktion mellan Film i Väst, Cinetelefilms, Tanit Films, Laika Film & Television (Andreas Rocksén) och Chimney. Den har stöd från Svenska Filminstitutet och även utvecklats med stöd från Malmö Arab Film Festival. Beauty and the Dogs distribueras i Sverige av Folkets Bio och kommer att ha premiär i Sverige under hösten 2017.

Filmfestivalen i Cannes pågår 17-28 maj 2017.