Axel Danielssons och Maximilien Van Aertycks kortfilm Hopptornet har blivit ”Shortlisted” till en Oscar för dokumentära kortfilmer. Det innebär att den valts ut som ett av tio bidrag, som sedan ska bli fem som tävlar om en Oscar den 4 mars 2018. Filmen är producerad av Göteborgsföretaget Plattform Produktion och inspelad på Valhallabadet. Film i Väst är samproducent.

Den 23 januari kommer juryn att tillkännage vilka fem bidrag som går vidare.

Hopptornet hade sin premiär vid Göteborg Film Festival 2016 där den vann Startsladden. Den tävlade också om en Guldbjörn i Berlin. Den har vunnit flera internationella priser, bland annat jury- och publikpriset i Clermont Ferrand.

Filmens handling kretsar kring ett tio meter högt hopptorn där rädslan för att hoppa ställs mot den personliga förlusten det skulle innebära att inte våga. Hur ser vi ut när vi tvekar och när vi bestämmer oss? Hur ser det ut när vi övervinner vår rädsla? Filmen är en underhållande studie av det mänskliga i en konstruerad situation.

Axel Danielsson föddes 1976 i Vittskövle och Maximilien Van Aertryck 1989 i Paris. De har sedan 2013 arbetat tillsammans på göteborgsbolaget Plattform Produktion, med bland andra Ruben Östlund.