Den 28 januari invigs Göteborg Film Festival på Stora Teatern med världspremiären av Christoffer Sandlers dramakomedi Så jävla easy going. Filmen är uttagen till Nordic Competition. Invigningen sker parallellt på biografer över hela landet och filmen ingår i Göteborg Film Festival onlineutbud (där 50 av festivalens filmer ingår). Filmen är inspelad i Göteborg, producerad av Cinenic Film i samproduktion med Film i Väst.

Dramakomedin Så jävla easy going är baserad på en roman av Jenny Jägerfeld och handlar om 18-åriga Joannas vars hjärna är som en blinkande nöjespark under högsäsong, och för att funka normalt behöver hon ADHD-medicin. Som kostar pengar. Som inte finns eftersom hennes pappa är gravt deprimerad med en sjuklön som knappt täcker hyran. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga och självsäkra Audrey upp, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.

Förra året blev den digitala Göteborg Film Festival världens största publika filmfestival. Men biografen kommer åter igen att stå i centrum.

– Därför är vi oerhört glada att så många biografer kommer att visa invigningen och Så jävla easy going under kvällen den 28 januari. Vi vill att invigningen ska bli ett festligt fyrverkeri med filmpolitisk kraft, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Det känns så sjukt kul att få äran att inviga Göteborg Film Festival 2022. Jag är extremt stolt över vår film, över alla som varit med och skapat den och det är så spännande att den äntligen ska få visas för en publik, säger Christoffer Sandler, filmens regissör.

– Film är oerhört många pusselbitar som ska hamna på plats. Christoffer Sandler har lyckats hitta dom alla. Vi är så oerhört stolta och glada över att inviga filmfestivalen, säger Annika Hellström och Erika Malmgren, filmens producenter.

Så jävla easy going produceras av Cinenic Film i samproduktion med Film i Väst, Hummelfilm och SVT, i samarbete med Cmore och med stöd från SFI, NFI, Kreativa Europa, Nordisk Film & TV-Fond, Lindholmen Science Park och Göteborgs Stad. I rollerna ser vi Nikki Hanseblad, Melina Paukkonen och Shanti Roney. Filmen distribueras av TriArt Film och har svensk biopremiär 25 februari.

Göteborg Film Festival invigs simultant på biografer över hela landet och i festivalens digitala salong. Invigningen arrangeras i samarbete med Västra Götalandsregionen, Region Stockholm, Region Värmland, Region Halland, Region Jämtland Härjedalen, Region Uppsala och Region Gotland.