Nu är det klart: Ruben Östlunds Guldpalmsvinnande The Square är Sveriges bidrag till en Oscarsnominering för Bästa icke-engelskspråkiga film. Filmen är producerad av Erik Hemmendorff på Göteborgsföretaget Plattform Produktion i samproduktion med bland andra Film i Väst och till stora delar inspelad i Göteborg

– Vi gratulerar Ruben Östlund, Erik Hemmendorff och alla andra bakom filmen till de fortsatta framgångarna för The Square. Det är fantastiskt kul att som samproducent och medfinansiär under ett decennium ha fått följa en filmskapare från Göteborg, som nu på allvar etablerat sig i den internationella filmvärldens toppskikt.The Square är fjärde filmen som vi samproducerar och vi ser redan fram emot nästa film, säger Mikael Fellenius, VD för Film i Väst.

The Square vann tidigare i år det mest prestigefyllda priset i filmvärlden: Guldpalmen i Cannes. Nu har den nu också möjligheten att nomineras till ”Bästa icke engelskspråkiga film” på Oscargalan 4 mars 2018. I januari nästa år meddelas vilka filmer som Oscarjuryn slutgiltigt tagit ut för tävlan. The Square är också uttagen att visas på Torontos Internationella Filmfestival i sektionen Special Presentations, en sektion för högprofilerade filmer. The Square har premiär på svenska biografer över hela landet den 25 augusti.

Det är andra gången som en av Ruben Östlunds filmer blivit Sveriges Oscarbidrag:

– Jag hade en fruktansvärd upplevelse förra gången. Titta på Youtube-klippet ”Swedish director freaks out when he misses out on Oscar nomination” så förstår ni vad jag menar. Hoppas att det blir mindre smärtsamt den här gången, säger Ruben Östlund, vars förra film Turist, blev shortlisted för en Oscar.

Ruben Östlund står för manus och regi. I rollerna syns Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Christopher Læssø och Marina Schiptjenko. Fotograf är Fredrik Wenzel och precis som i Turist är det Josefin Åsberg som står för scenografin. Även Josefin belönades med pris för sitt arbete med filmen i Cannes, Prix Vulcaine de l’artiste technicien för scenografin i The Square. Filmen är till stora delar inspelad i Göteborg, bland annat på Världskulturmuséet.

Filmen produceras av Erik Hemmendorff, Plattform Produktion i samproduktion med Film i Väst, SVT, Imperative Entertainment, Essential Film, Société Parisienne de Production, Coproduction Office ApS, ZDF/Arte och Arte France Cinéma med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, Danska Filminstitutet och Medienboard Berlin-Brandenburg. Svensk distribution: TriArt Film.

Ruben Östlund och Film i Väst:
The Square är den fjärde långfilmen av Ruben Östlund som Film i Väst samproducerar.

  • 2014 tävlade Turist i sektionen Un Certain Regard och vann Jurypriset. Filmen vann TFCA Awards vid filmfestivalen i Toronto och nominerades till Golden Globe, brittiska BAFTA, Nordiska rådets filmpris, European Film Awards (Bästa film, regi och Bästa Europeiska film), den vann sex Guldbaggar (med ytterligare fyra nomineringar). Den var även Sveriges Oscarsbidrag och blev Shortlisted till en Oscar.
  • 2011 vann Play Séance Coup de Coeur vid Quinzaine des Réalisateurs/Directors’ Fortnight i Cannes. Den vann regipriset i Tokyo, Nordiska rådets filmpris samt två Guldbaggar (Bästa regi och foto).
  • 2008 tävlade De ofrivilliga i Un Certain Regard i Cannes.
  • Med sin kortfilm, även den samproducerad med Film i Väst, Händelse vid bank (2009), vann Ruben Östlund en Guldbjörn vid filmfestivalen i Berlin och nominerades till European Film Awards.

För mer information:
Mikael Fellenius, VD för Film i Väst, mikael.fellenius@fiilmivast.se, 0702-93 88 00

Presskontakt för The Square:
Johanna Strand johanna.strand@triart.se +46707327366