Idag tillkännagav filmfestivalen i Cannes att Ruben Östlund är i huvudtävlan med sin långfilm THE SQUARE. I rollerna märks Hollywood-skådepelaren Elisabeth Moss, känd från bland annat TV-serien Mad Men och danske Claes Bang i Östlunds humoristiska studie kring moral och högre ideal. Därmed har Film i Väst hittills fyra filmer i årets upplaga av filmfestivalen.

Efter de internationella framgångarna med Turist (2014), som bland annat vann jurypriset i sektionen Un Certain Regard är Ruben Östlund tillbaka i Cannes med sin nya film THE SQUARE som nu tävlar i filmfestivalens prestigefulla huvudsektion.

I en av filmens nyckelroller spelar Golden Globe-vinnaren Elisabeth Moss, känd från TV-serierna Mad Men (2007-2015) och Top of the Lake (2013-2017) och under senare år från långfilmer som The Free World (2016), Truth (2015) och The One I Love (2014).

Hennes motspelare, danske Claes Bang, känd från TV-serier som Sibel & Max (2015-2016) och Bron (2013) gör karaktären Fabrice, en ambitiös museidirektör fast besluten att göra ordentligt avtryck i den internationella konstvärlden med en spektakulär utställning.

– Med THE SQUARE vill jag belysa sprickan i tilliten som sakta men säkert vidgas mellan människor när samhället blir alltmer individualistiskt och idealen offras. Det vill jag göra med mycket humor och underliggande allvar med den internationella konstvärlden som fond, säger filmens regissör Ruben Östlund.

I övriga nyckelroller ser vi Christopher Læssø som tidigare medverkat i TV-serier som Sjit Happens (2016) och Bron (2015) och internationellt erkända galleristen Marina Schiptjenko.

För manus svarar Ruben Östlund.

THE SQUARE är en svensk, fransk och tysk produktion som till stora delar är inspelad och postproducerad i Västra Götalandsregionen med kompletterande inspelning i Stockholm och Berlin under perioden juni-oktober 2016. Filmen har planerad svensk premiär 2017.

Bakom kameran återfinns nästan hela filmteamet bakom Turist, som scenografen Josefin Åsberg och fotografen Fredrik Wenzel, tidigare vinnare av en Guldbagge för Turist och klipparen Jacob Schulsinger, med flera.

Film i Väst har samproducerat Ruben Östlunds samtliga långfilmer som medverkat under filmfestivalen i Cannes. Vid sidan av THE SQUARE och Turist deltog De ofrivilliga (2008) i Un Certain Regard och Play (2011) vann Coup de Coeur i Quinzaine des Réalisateurs.

– Det är oerhört intressant att följa Ruben Östlund efter framgångarna med Turist som vann i Un Certain Regard, nominerades till Golden Globe, EFA och BAFTA och dessutom valdes till Sveriges Oscarbidrag. Nu tar han ytterligare ett viktigt steg till huvudtävlingen i Cannes, vilket tyder på att vår långsiktiga satsning på filmskapare ger resultat på den internationella filmarenan, säger Tomas Eskilsson, konstnärlig chef vid Film i Väst.

Filmen produceras av Erik Hemmendorff, Plattform Produktion i samproduktion med Film i Väst, SVT, Imperative Entertainment, Essential Film, Société Parisienne de Production, Coproduction Office ApS, ZDF/Arte och Arte France Cinéma med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, Danska Filminstitutet och Medienboard Berlin-Brandenburgt.

– Det känns fantastiskt att vara med i tävlan. Vi har arbetat mot det här så länge och vi ska se till att ta Cannes med storm, säger Erik Hemmendorff.

Utöver THE SQUARE, tävlar ytterligare tre av Film i Västs samproduktioner i Cannes som tidigare meddelats.

Jonas Carpignanos långfilm A Ciambra tävlar i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) där även Niki Lindroth von Bahrs apokalyptiska kortfilmsanimation Min Börda, för vilken hon vann Startsladden tidigare i år, tävlar.

I sektionen Un Certain Regard tävlar också den tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias långfilm Aala Kaf Ifrit som handlar om Myriam, en ung tunisisk student som efter en kväll på en nattklubb blir våldtagen av tre poliser.
Filmfestivalen i Cannes äger rum under perioden 17-28 maj 2017.

För ytterligare information kontakta, Camilla Nasiell, +46 70 720 65 63+46 70 720 65 63,
camilla.nasiell@mondayrelations.se.

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Genom åren har Film i Västs samproduktioner vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 131 Guldbaggar genom åren. Till det kommer ytterligare 247 nomineringar. 2016 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.