– Film i Väst gratulerar Ruben Östlund, Erik Hemmendorff och Plattform Produktion till en Guldpalm, Palme d’Or, på världens ojämförligt viktigast och mest prestigefulla filmfestival. Det är fantastiskt kul att som samproducent och medfinansiär under ett decennium ha fått följa en filmskapare från Göteborg, som nu på allvar etablerat sig i den internationella filmvärldens toppskikt. Vi ser redan fram emot nästa film, säger Tomas Eskilsson, produktionschef på Film i Väst.

The Square är en svensk, fransk och tysk produktion som till stora delar är inspelad och postproducerad i Västra Götalandsregionen. Bakom kameran återfinns nästan teamet bakom Turist, som scenografen Josefin Åsberg och fotografen Fredrik Wenzel, tidigare vinnare av en Guldbagge för Turist och klipparen Jacob Schulsinger, med flera. Filmen får svensk biopremiär 25 augusti.

– The Square är en film som i alla aspekter håller högsta kvalitet. Internationella kritiker har särskilt lyft fram skådespelaren Claes Bangs insats, men också Elisabeth Moss, Dominic Wests och Terry Notarys. De har öst lovord scenografi och foto. Som vanligt har Ruben Östlund också ett regiarbete som är outstanding. Det vet alla som sett tidigare filmer, som Turist eller Play, säger Mikael Fellenius, VD för Film i Väst, och som befinner sig på plats i Frankrike.

The Square är den fjärde långfilmen av Ruben Östlund som Film i Väst samproducerar.

  • 2014 tävlade Turist i sektionen Un Certain Regard och vann Jurypriset. Filmen vann TFCA Awards vid filmfestivalen i Toronto och nominerades till Golden Globe, brittiska BAFTA, Nordiska rådets filmpris, European Film Awards (Bästa film, regi och Bästa Europeiska film), den vann sex Guldbaggar (med ytterligare fyra nomineringar). Den var även Sveriges Oscarsbidrag och blev Shortlisted till en Oscar.
  • 2011 vann Play Séance Coup de Coeur vid Quinzaine des Réalisateurs/Directors’ Fortnight i Cannes. Den vann regipriset i Tokyo, Nordiska rådets filmpris samt två Guldbaggar (Bästa regi och foto).
  • 2008 tävlade De ofrivilliga i Un Certain Regard i Cannes.
  • Med sin kortfilm, även den samproducerad med Film i Väst, Händelse vid bank (2009), vann Ruben Östlund en Guldbjörn vid filmfestivalen i Berlin och nominerades till European Film Awards.

Tidigare i veckan har Film i Västs samproduktion A Ciambra av den flerfaldigt prisbelönta italienske regissören Jonas Carpignano vunnit Europa Cinemas Label Award i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight).

För intervju med Mikael Fellenius, +46 702 93 88 00

FAKTA OM THE SQUARE:

Filmen produceras av Erik Hemmendorff, Plattform Produktion i samproduktion med Film i Väst, SVT, Imperative Entertainment, Essential Film, Société Parisienne de Production, Coproduction Office ApS, ZDF/Arte och Arte France Cinéma med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, Danska Filminstitutet och Medienboard Berlin-Brandenburg. Svensk distribution: TriArt.

För Film i Västs samproduktioner i Cannes genom åren, se: https://filmivast.se/film-i-vasts-samproduktioner-i-cannes-2000-2017/