Joachim Triers Trollhätteinspelade Världens värsta människa har nominerats till en Oscar för Bästa internationella långfilm samt för Bästa manus som Trier skrivit tillsammans med Eskil Vogt. Filmen är samproducerad med Film i Väst. Oscarsgalan hålls den 27 mars. Det är den nionde Oscarsnomineringen för Film i Västs samproduktioner sedan 2018. I fjol vann Thomas Vinterbergs Trollhätte- och Vänersborgsinspelade En runda till.

– Vi gratulerar Joachim Trier och Eskil Vogt till Oscarsnomineringarna. Världens värsta människa är en gripande, rolig och smart romantisk komedi som redan har tagit festivalvärlden och biopubliken med storm. Vi är omåttligt stolta som samproducenter och extra nöjda med att den spelats in i Film i Västs Studio Fares i Trollhättan. Nu håller vi alla tummar på Oscarsgalan den 27 mars, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Joachim Triers dramakomedi Världens värsta människa är den avslutande delen av Triers Oslo-trilogi (Reprise 2006 och Oslo, 31 augusti 2011) där vi följer en kvinna genom romantiska relationer, vänskap, karriär och familj. En dramakomedi om kärlek i vår tid. Om att ha alla möjligheter i livet, men fortsätta känna sig själv som världens värsta människa. I huvudrollerna Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie.

Världens värsta människa var nominerad till en Guldpalm i Cannes 2021 och Renate Reinsve vann en Guldpalm för sin rollinsats. Filmen har nominerats till brittiska Bafta, franska César, European Film Awards, franska Lumière Awards och en lång rad andra internationella priser.

Synopsis: Julia är snart 30 år. Hon har många begåvningar men svårt att visa resultat och uppfattar alltmer att hon spelar en biroll i sitt eget liv. Hennes pojkvän, Aksel, lite äldre och en framgångsrik serietecknare, vill att de ska bilda familj, men Julia håller emot. En kväll smiter hon in på en fest och träffar en ung, charmerande man. Snart har hon lämnat Aksel och kastat sig in i ett nytt förhållande. Julie kämpar för att hålla alla dörrar öppna, men finner snart att några livsval redan ligger bakom henne.

Världens värsta människa är producerad av Thomas Robsahm, Oslo Pictures, i samproduktion med Mattias Nohrborg, B-Reel Films, och Film i Väst.

För Film i Väst är detta den nionde nomineringen (varav en vinst) sedan 2018. Valdimar Jóhannssons Lamm var shortlisted till en Oscar 2022.

2021

 • VINNARE:
  Thomas Vinterberg En runda till/Dru
  k vann Best Foreign Language Film
 • Thomas Vinterberg nominerad Best Director för Druk/En runda till
 • Kaouther Ben Hanias The Man Who Sold His Skin nominerad Best Foreign Language Film

2019

 • Glenn Close nominerad Lead Actress för sin roll i Björn Runges The Wife
 • Göran Lundström och Pamela Goldammer nominerade för Best Makeup and Hair i Ali Abbasis film Gräns

2018

 • Ruben Östlunds The Square nominerad till Best Foreign Language Film

2017

 • Hannes Holms En man som heter Ove nominerad till Best Foreign Language Film
 • Hannes Holms En man som heter Ove nominerad till Best Makeup and Hairstyling (Eva von Bahr och Love Larsson)