Film Västs samproduktion The Happiest Day in the Life of Olli Mäki av Juho Kuosmanen tävlar i den officiella sektionen Un Certain Regard och kortfilmen Fight on a Swedish Beach av Simon Vahlne tävlar om en Guldpalm. 

Idag tillkännagav filmfestivalen i Cannes att finländske regissören Juho Kuosmanen tävlar i den officiella sektionen Un Certain Regard med sin långfilmsdebut The Happiest Day in the Life of Olli Mäki. Juho Kuosmanen har tidigare deltagit vid filmfestivalen i Cannes med två kortfilmer varav Taulukauppiaat vann huvudpriset i Cinefondation 2010.

Handlingen kretsar kring boxaren Olli Mäki som får en chans att gå en match om världsmästartiteln. Han förlorar dock på knock-out i andra ronden under förödmjukande omständigheter inför ett fullsatt stadion, vilket enligt honom själv var den bästa dagen i hans liv.
Producenter är Jussi Rantamäki vid Aamu Film Company och Niklas Wikström-Nicastro för Tre Vänner.

Svenske filmaren Simon Vahlne är uttagen i huvudtävlan om en Guldpalm i filmfestivalens kortfilmssektion med Fight on a Swedish Beach. Filmen är en rekonstruktion av ett bråk på en västsvensk badstrand, som hade sin början i en ytterst tveksam, men väldigt träffsäker, imitation av Adolf Hitler.

Producenter är Ellen Hallin och Axel Danielson för Plattform Produktion. Simon Vahlne är utbildad på Akademin Valand och har tidigare bland annat gjort kortfilmerna En bild i huvudet och Jag är en ö.

– Vi gratulerar Juho Kuosmanen och Simon Vahlne till framgångarna som även bidrar till att locka fler publikt och konstnärligt intressanta svenska och internationella filmproduktioner till vår region, säger Tomas Eskilsson, VD vid Film Väst.

Därmed har Film Väst återigen en film i Un Certain Regard efter förra årets framgångar för Radu Muntean som deltog i sektionen med sin film One Floor Below plus hittills en film i huvudtävlan i år .

Filmfestivalen i Cannes pågår den 11-22 maj.

För ytterligare information och intervjuförfrågan, kontakta Camilla Nasiell, 070 720 65 63, camilla.nasiell@mondayrelations.se eller Stellan Forsberg, 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se.