Efter ett fullkomligt segertåg på de svenska biograferna med 1,7 miljoner biobesökare är nu Hannes Holms film En man som heter Ove också på god väg att erövra världen. I dag utsåg Svenska Filminstitutet den till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen är till stora delar inspelad i Trollhättan med omnejd.

Filmen om den vresige och ordningsamme Ove är en av senare års mest framgångsrika svenska filmer med drygt 1,7 miljoner besök. I mars 2016 gick den in på bronsplats på listan över de mest sedda svenska filmerna på bio i Sverige sedan Filminstitutet började med sina mätningar 1963. En man som heter Ove är baserad på Fredrik Backmans bok. I rollerna ser vi Rolf Lassgård, Bahar Pars, Ida Engvoll, Filip Berg med flera.

En man som heter Ove är producerad av Annica Bellander Rune och Nicklas Wikström, Tre Vänner, i samproduktion med Film Väst, Nordisk Film, Nordsvensk Filmunderhållning, Fantefilm, med stöd från Svenska och Norska filminstituten samt Nordisk Film & TV Fond.

Filmen vann två Guldbaggar: bästa manliga huvudroll (Rolf Lassgård), Bästa mask/smink (Love Larson och Eva von Bahr) samt Biopublikens pris. Dessutom hade den ytterligare fyra nomineringar. Lassgårds rolltolkning har även prisats vid Seattle International Film Festival. Filmen är också nominerad till People’s Choice Award i European Film Awards som äger rum i Wroclaw 10 december.

En man som heter Ove är också en internationell bioframgång, den har sålts till över 50 marknader, bland andra Japan (Medallion Media), Frankrike (Paradis Films), Grekland (Videorama) och Sydkorea (Sidus).

Den 24 januari 2017 meddelas vilka filmer som Oscarsjuryn tagit ut för tävlan till Bästa icke engelskspråkiga film. Galan äger rum den 26 februari 2017.