Vid Film Västs presskonferens i Cannes presenterades ett starkt startfält med kommande internationella och svenska samproduktioner. Film Västs VD Tomas Eskilsson hälsade välkommen till den årligt återkommande presskonferensen i Cannes. Först ut presenterades de samproducerade filmer som deltar i årets upplaga av filmfestivalen.

Finländske regissören Juho Kuosmanen tävlar i den officiella sektionen Un Certain Regard med sin långfilmsdebut THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MÄKI. Handlingen kretsar kring boxaren Olli Mäki som får en chans att gå en match om världsmästartiteln, men som förlorar på knock-out under förödmjukande omständigheter. Producenter är Jussi Rantamäki vid Aamu Film Company och Niklas Wikström-Nicastro för Tre Vänner och efterproduktionen gjordes i Västra Götalandsregionen.

Svenske filmaren Simon Vahlne är uttagen i huvudtävlan om en Guldpalm i filmfestivalens kortfilmssektion med FIGHT ON A SWEDISH BEACH. Filmen är en rekonstruktion av ett bråk på en västsvensk badstrand, som hade sin början i en ytterst tveksam, men väldigt träffsäker, imitation av Adolf Hitler. Filmen är inspelad på Västkusten och efterproducerad i Göteborg. Producenter är Ellen Hallin och Axel Danielson för Plattform Produktion.

Afganska regissören och manusförfattaren Shahrbanoo Sadat gör sin långfilmsdebut med WOLF AND SHEEP som är uttagen i sidosektionen Quinzaine des Réalisateurs. Filmen tecknar porträtt av den afganska landsbygden sedd genom en grupp barnherdars ögon, långt bort i de isolerade bergsområdena. Producenter för filmen är Katja Adomeit (Adomeit Film) som även var uttagen till Producer on the Move under filmfestivalen i Cannes 2015 och Madeleine Ekman (Zentropa). Filmen efterproducerades i Västra Götalandsregionen.

Alexandra-Therese Keinings film POJKARNA fick sin världspremiär i Toronto förra året och är uttagen i Écrans Juniors, Cannesfestivalens ungdomssektion. Filmen är baserad på romanen med samma namn av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin år 2011 och handlar om tre fjortonåriga flickor som förvandlas till pojkar på natten. POJKARNA är inspelad utanför Göteborg och producerad av Helena Wirenhed och Olle Wirenhed för GötaFilm med Christer Nilson som exekutiv producent.

Rubens Östlunds nya film THE SQUARE presenterades därefter av regissören. I rollerna ser vi Hollywood-skådespelaren Elisabeth Moss, känd bland annat från amerikanska TV-serien Mad Men och danske Claes Bang från TV-serier som Sibel & Max och Bron. Filmen handlar om Fabrice, en ambitiös museidirektör fast besluten att göra ordentligt avtryck i den internationella konstvärlden med en spektakulär utställning. THE SQUARE är en svensk, fransk och tysk produktion som spelas in i Stockholm, Göteborg och Berlin under perioden juni-oktober 2016 med planerad premiär 2017. Svensk producent är Erik Hemmendorff för Plattform Produktion.

Därefter äntrade Michael Nyqvist scenen och tillkännagav sin regidebut med komedin SMÅ & STORA KRYP efter ett manus av Anders Tempelman. Michael Nyqvist spelar även huvudrollen som den uppgivna landsortsveterinären Edward som tröttnat på att bota sjuka husdjur och istället drömmer om att få segla jorden runt. Producenter är Carola Hansson och Börje Hansson för Bright Moving Pictures.  Inspelningen är förlagd till Västra Götaland under perioden september-oktober 2016 och filmen har planerad premiär hösten 2017.

BORG/MCENROE, är filmen om 70- och 80-talets största tennisikoner och deras kamp om herraväldet över centercourten skildrat av danska regissören Janus Metz som bland annat gjorde dokumentären Armadillo (2010). På plats i Cannes fanns Sverrir Gudnason som spelar rollen som Björn Borg och amerikanske Hollywoodstjärnan Shia LaBeouf som gör John McEnroe och även är aktuell i American Honey, en av årets filmer i huvudtävlan i Cannes. Manus är skrivet av Ronnie Sandahl och producenterna bakom filmen är Fredrik Wikström-Nicastro och Jon Nohrstedt vid SF Studios.  Filmen spelas in under våren delvis i Västra Götaland och har planerad svensk premiär 2017.

Sedan blev det dags för Scandicrime för de minsta när den första riktigt spännande kriminalhistorien för barn presenterades av producenten Linda Hambäck, som också svarar för regin. Långfilmen DEN MYSTISKA STÖLDEN baseras på Ulf Nilsson och Gitte Spees bok Det första fallet efter ett manus av Janne Vierth. Rösterna görs av Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Felix Herngren. Handlingen kretsar kring lilla musen Paddy som får ta över ett knivigt fall när kommissarie Gordon går i pension. Två barn har försvunnit och som vanligt är räven huvudmisstänkt. Men frågan är om det är så enkelt. Filmen är animerad av Dockhus Animation och postproduktionen är förlagd till Trollhättan. Premiären är planerad till hösten 2017.

Ibland måste man sticka. Det skildrar regissören Ivica Zubak i förortsdramat MÅSTE GITT som han presenterade tillsammans med filmens producent Abbe Hassan och huvudrollsinnehavaren Can Demirtas. Filmens huvudperson Metin har en helt onödig talang – han kan skriva. Så han skriver dagbok om det mesta som händer med stor detaljrikedom. Om dagboken hamnade hos polisen skulle halva Jordbro åka fast och han själv förmodligen bli klippt av gangsters för goleri. Men varför skulle det hända? Filmen är producerad av Indian Summer Film AB. Efterproduktionen gjordes i Trollhättan och filmen har planerad premiär 2017.

Louise Vesth, producent på Zentropa berättade om Lars von Triers nya film THE HOUSE THAT JACK BUILT. Handlingen kretsar kring en seriemördare och historien berättas ur dennes perspektiv. Filmen har planerad inspelningsstart i augusti i Trollhättan/Vänersborg och Köpenhamn med premiär 2018.

Därefter presenterade Madeleine Ekman och Lizette Joncic från Zentropa Karl Ove Knausgaards reseskildring MY SAGA som ska blir film. Berättelsen baserar sig på den norske författarens egna essäer om Vikingarnas förmodade rutt från Newfoundland till Minnesota, som publicerades i New York Times Magazine förra året. Regisserar gör amerikanske Alexander Payne som vunnit Oscars för filmer som The Descendants (2011) och Sideways (2004), bland många övriga nomineringar. Producerar gör även Albert Berger och Ron Yerxa vid Bona Fide Productions (Nebraska 2013, Little Miss Sunshine 2006) och filmen är ett resultat av ett internationellt producentutbyte som arrangerades av Film Väst förra året.

Avslutningsvis berättade Tomas Eskilsson om TÅRTGENERALEN i regi av Filip Hammar & Fredrik Wilkingsson och 101-ÅRINGEN – SOM SMET FRÅN NOTAN OCH FÖRSVANN i regi av Felix & Måns Herngren, två automatstödsfilmer med Robert Gustafsson i huvudrollen.

Filmfestivalen i Cannes äger rum under perioden 11-22 maj 2016.

För mer information, kontakta Camilla Nasiell, +46 70 720 65 63+46 70 720 65 63, camilla.nasiell@mondayrelations.se.

Bilder: Marie-Therese Karlberg, Shayfoto