22-27 September hölls Nordisk Panorama i Malmö där de bästa nordiska dokumentärerna och kortfilmerna visades och tävlade. Fem samproduktioner var uttagna och Vedran Rupics Diamanten och Lina Bergers Inside the Aquarium belönades under festivalen.

The Diamond av Vedran Rupic fick Juryns hedersomnämnande för Bästa nordiska kortfilm: ”Juryns hedersomnämnande går till en film som tänjer på humorns gränser och tar med oss på en ovanligt lyckad, vildsint och upprorisk vansinnesfärd.”

Synopsis: Stefan är ensam och desperat efter vänskap. I skogen upptäcker han en diamant som han inte lyckas nå. En räddare i nöden uppenbarar sig i form av en mycket liten man.

Vedran Rupic är en svensk regissör med rötter i Bosnien. Han började göra film under skoltiden, i samband med att han gav upp drömmen om att bli vetenskapsman. Det började med dokumentärer men blev senare korta fiktiva verk som The Diamond (2022), Salvatore Ganacci: Step Grandma (2021) och Salvatore Ganacci: Horse (2019).

Inside the Aquarium av Lina Berger vann Young Nordic Award.

Synopsis: Billie och Aminas första möte slutar i bråk. Men två barn som flyr från oron hemma och ut på gatorna, är dömda att mötas igen. Det visar sig att Billie och Amina har mer gemensamt än de först kunde tro.

Lina Berger är en svensk regissör utbildad vid HDK-Valand i avgångsklass 2022. Hon beskriver sitt filmskapande som existentiell film insvept i sockervadd. Inifrån Akvariet är Linas avgångsfilm – premiärvisad på Palm Springs Short Fest och Giffoni Film Festival.

Övriga samproduktioner som visades var:

  • Powernapper’s Paradise av Samir Arabzadeh
  • One Minute av Matilde Sköld & Marcus Svanberg
  • The Longest Wait av Lisa Meyer