Fyra av Film i Västs samproduktioner har premiär under jul, tre av dem inspelade i Västra Götaland. Det är långfilmerna Utvandrarna av Erik Poppe, Tills solen går upp av Peter Dalle och Bamse och vulkanön av Christian Ryltenius. På SVT har Lisa James Larsson En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby haft premiär.

 

Ett episkt äventyr baserat på Vilhelm Mobergs folkkära nationalepos i ny regi av Erik Poppe. Filmen tar med oss på en storslagen resa från Småland över Atlanten till Minnesota i sökandet efter ett nytt hem och ett bättre liv. I huvudrollerna ser vi Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård som Kristina och Karl Oskar, Tove Lo som Ulrika och Sofia Helin som Judit.
Utvandrarna är berättelsen om modet att ge sig ut i det okända. Hemma på gården i Småland ser Kristina och Karl Oskar hur livet sinar. I väst, över det stora havet, hörs berättelser om en ny värld. Om en chans att börja om. Om chansen till ett nytt bättre liv. Ett hopp tänds och Kristina och Karl Oskar lämnar Sverige och beger sig på en resa utan återvändo.
Det är ett storslaget och tidlöst äventyr som handlar om att hitta sin plats i världen, att hitta hem. Det är historien om Sverige, om oss svenskar och om att våga följa sina drömmars längtan. Genom kärleken till varandra, till livet och ett land.

 

 

När Peder springer på sin före detta flickvän Hanna har många år passerat och de är båda lyckligt gifta på varsitt håll. Samtidigt dras de fortfarande till varandra men ingen av dem vill bryta upp sina äktenskap eller vara otrogna. Men av en slump kommer de över en antik bok som handlar om drömmar. Med bokens hjälp lyckas de ta sig in i drömmarnas värld där de kan leva tillsammans i en tillvaro där allt är möjligt, samtidigt som de lever sina vanliga liv på dagarna. Men till slut tar drömmarna sig in i verkligheten vilket får oanade konsekvenser. En drömlik kärlekshistoria av Peter Dalle. I rollerna Helene Sjöholm, Mikael Persbrandt, Wanna Rosenberg och Peter Dalle. 

 

 

Just som allt verkar vara lugnt och skönt hemma hos Bamse och hans vänner kommer ett nödanrop från Skalmans gamla forskarkollega, biologen Beanka, som mystiskt verkar ha försvunnit på en forskningsresa. Trots att Lille Skutt darrande försöker förklara varför det alltid är dumt att åka på äventyr som man inte riktigt vet hur det skall sluta, ger sig våra vänner ut på ett räddningsuppdrag som tar dem förbi hungriga vargar, själviska skurkar och livsfarliga vulkanutbrott. I hasorna har de dessutom en ny antagonist – den självgoda och självförhärligande småtjuven Kattja som i Bamse och Vulkanön gör sitt intåg i Bamses värld. Röster: Rolf Lassgård, Johan Ulveson, Johan Glans. 

 

En förbjuden kärlekshistoria som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia. Baserad på verkliga händelser berättas historien om den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V. Bubblan spricker när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung.  I huvudrollerna: Sverrir Gudnason, Staffan Göthe, Reine Brynolfsson och Sanna Krepper.

En överblick av recensioner kring de fyra premiärera hittar du bland annat här.