Filmfestivalen i Cannes är över. Priserna har delats ut. Ett av de finare belönar regissörer för bästa debutfilm, Camera d’Or. I år gick det till den norske regissören Halfdan Ullmann Tøndel, som tävlade i sektionen Un Certain Regard med sin debutfilm Armand. Filmen vann också pris för bästa ljuddesign.

Göteborgsbolaget Prolaps Produktion, Stina Eriksson och Alicia Hansen, är svenska samproducenter tillsammans med Film i Väst och postproduktion har gjorts i Västra Götaland av Tint.

– En fantastisk framgång för en riktigt talangfull regissör, som vi är så stolta över att samarbeta med. Jag såg den på premiären i Cannes inför en fullsatt salong och efter visningen var applåderna ihållande varma. Det bådar gott för framtiden, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Armand utspelar sig under en eftermiddag på en grundskola och handlar om ett möte mellan skolledningen och ett antal föräldrar. Den utvecklas så småningom till att bli ett både humoristiskt och fängslande drama. Det är den norske regissören Halfdan Ullmann Tøndels första spelfilm.

I huvudrollen ser vi Renate Reinsve, som vann pris som Bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i Världens värsta människa vid Cannes Film Festival 2021.

Regi och manus: Halfdan Ullmann Tøndel Producent: Eye Eye Pictures, Andrea Berentsen Ottmar. Exekutiv producent: Dyveke Bjørkly Graver Samproducenter: Film i Väst, Prolaps Produktion, Koji Nelissen och Derk-Jan Warrink, Keplerfilm, Fred Burle och Sol Bondy, One Two Films. Finansiärer: Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Zefyr, Netherlands Film Fund. Distributör: Norsk Filmdistribusjon.