Film i Västs samproduktioner Hammarskjöld av Per Fly, Madame Luna av Daniel Espinosa och Bastarden av Nikolaj Arcel har valts ut till Rotterdams filmfestival, som invigs den 25 januari 2024. Madame Luna får världspremiär.

Daniel Espinosas nya film Madame Luna (bilden) får världspremiär på festivalen. Filmen skildrar en eritreansk flykting som spolas i land i Libyen, och efter att hon tvingats fly till Italien klättrar hon snabbt inom de illegala nätverk som exploaterar flyktingar. Till slut måste Luna välja mellan ett gott liv i maffian eller att rädda den unga eritreanska flickan Eli som tvingar Luna att möta sitt förflutna. Daniel Espinosa har de senaste åren verkat i Hollywood; detta är hans första svenska film sedan 2010 års Snabba cash. Filmen är skriven av Maurizio Braucci, Suha Arraf och Daniel Espinosa och producerad av David Herdies för Momento Film, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. Madame Luna har svensk biopremiär i vår, distribuerad av TriArt Film.

Per Flys Hammarskjöld med Mikael Persbrandt i titelrollen får först juldagspremiär på svensk bio och sedan internationell premiär i Rotterdam. Filmen skildrar Dag Hammarskjölds sista dramatiska tid som FN:s generalsekreterare och är nominerad till sju Guldbaggar, bland annat för Bästa film och Bästa manliga skådespelare i en huvudroll. För manus står Fly och Ulf Ryberg, producent är Patrick Ryborn för Unlimited Stories, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. Distribution: Nordisk Film.

Nikolaj Arcels Bastarden vann tre priser under European Film Awards. Mads Mikkelsen vann pris som European Actor och Rasmus Videbæk (foto) och Kicki Ilander (kostym) vann två priser. Filmen är regisserad av Nikolaj Arcel, som skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. Filmen fick sin premiär vid filmfestivalen i Venedig och är också Danmarks Oscarkandidat.

Bastarden är en gripande storfilm, inspirerad av verkliga händelser, om en mans okuvliga kamp för att tämja den vilda heden och skapa sin egen lycka. Men i sin ständiga jakt på ära och rikedom riskerar han att offra de som står honom närmast.

I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen och i övriga roller ser vi bland andra Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Jacob Lohmann.

Producerad av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Zentropa Berlin.