Det blir TV4, TV Play och C More som direktsänder Oscargalan med start klockan 21:30 söndag 12 mars. Här är hålltiderna:

  • 30-23.00 Förgala TV4 Play
  • 00-00.00 Röda mattan, TV4 Play och från midnatt TV4
  • 00-04.30 Oscargalan i TV4, TV4 Play och C More

Kort om Living och Triangle of Sadness

Living

Den brittiske skådespelaren Bill Nighy nominerades som Best Actor in a Leading Role. Tidigare i år var han nominerad för Golden Globe och till brittiska Bafta. Han spelar huvudrollen i den sydafrikanske regissören Oliver Hermanus filmatisering av den japanske Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros teaterpjäs, som baseras på regissören Akira Kurosawas film Ikuru (Att leva) från 1952. Filmen är nu nominerad för Adapted Screenplay, Göteborgsbolaget Filmgate, Sean Wheelan, står för delar av postproduktionen och samproducerar.

Living handlar om en statlig tjänsteman tillika byråkrat som ägnar dagarna åt att skyffla runt dokument, men som drabbas av en allvarlig sjukdom. Oliver Hermanus tidigare filmer inkluderar Shirley Adams, Beauty, The Endless River och Moffie. Hans film Beauty vann Queer Palm Award vid filmfestivalen i Cannes 2011.

Läs mer om Living här 

Triangle of Sadness

Ruben Östlunds film Triangle of Sadness har gjort ett globalt segertåg sedan vinsten av en Guldpalm i Cannes i maj 2022. Den var nominerad till Golden Globe för Best Motion Picture och Dolly De Leon nominerades för Bästa biroll i samma film.  I december vann den fyra European Film Awards (European Film, Director och Screenwriter samt European Actor för Zlatko Buric) i Island i december. I år vann filmen sex Guldbaggar. För att nämna ett litet urval festivalframgångar.

Triangle of Sadness är en samtidssatir som genom modellparet Carl (Harris Dickinson) och Yaya (Charlbi Dean), tar avstamp i modevärldens finrum, fortsätter på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten (Woody Harrelson) och slutar på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ned.

Triangle of Sadness är delvis inspelad i Trollhättan och Göteborg och producerad av Erik Hemmendorff, Göteborgsbolaget Plattform Produktion, och Philippe Bober, och samproducerad med bland andra Film i Väst.

Läs mer om Triangle of Sadness här