I dag är det svensk biopremiär för Ali Abbasis film Holy Spider, som tävlade om en Guldpalm i Cannes. Filmen får genomgående mycket höga betyg. Det är Ali Abbasis första långfilm sedan Gräns. Filmen är också Danmarks Oscarbidrag och shortlistad till en Oscar. Skådespelaren Zar Amir-Ebrahimi vann en pris som Bästa kvinnliga skådespelare för sin rollprestation i Cannes.

Holy Spider handlar om Rahimi, en kvinnlig journalist, som beger sig till Mashhad, Irans heliga stad, för att undersöka de mord som begåtts på prostituerade i staden. Men ju närmare man kommer att avslöja mördaren desto svårare blir det att skapa rättvisa eftersom allt fler hyllar gärningsmannen som en hjälte.

Filmen är producerad av Profile Pictures, Jacob Jarek, One Two Films Sol Bondy, och i samproduktion med Nordisk Film Production, Eva Åkergren och Film i Väst. Filmen är delvis postproducerad i Västra Götaland av Dupp film i Karlsborg.

Så här skriver recensenterna:

Emma Engström, SR Kulturnyheterna, sätter högsta betyg, 5: ”Holy Spider liknar inte något du kan se på bio eller tv just nu. Det är en anklagelseakt mot ett korrupt system med blod på händerna, och slår hårt och skoningslöst även mot oss som tittar. På pappret är det en seriemördarthriller, men Ali Abbasi laddar om bekanta genresymboler med nytt innehåll.”

Jan-Olov Andersson, Aftonbladet, sätter högsta betyg, 5: ”En av tre svenska filmer som tävlade om Guldpalmen i Cannes i fjol. Och den allra bästa av dem. En nattsvart och kontroversiell thriller om en vanlig familjefar som mördar prostituerade. Efter att ha sett om den ett halvår efter världspremiären, höjer jag betyget till det allra högsta, en femma.”

Fredrik Sahlin, Kulturnyheterna, SVT, ger betyget 4. ”…hela filmen är ett piskrapp mot en kvinnofientlig regim och samhällsordning. Dels skildrad i hur Rahimi hela tiden måste förhålla sig till mannens makt, på alla möjliga olika nivåer. Dels i folkets hyllande av mördarens dåd, som vissa menar är ett jihad mot gudlösa kvinnor.”

Helena Lindblad, Dagens Nyheter, sätter betyget 4: ”Själva iscensättningen av dramat är brutalt realistisk, hudnära, närgången och bitvis väldigt, väldigt otäck. De kvinnliga offrens utsatthet, även om de bara figurerar kort var och en, känns in på bara huden. Giftgula och dammgrå kulörer färgar scenerierna som ofta lyses upp av ett sjukligt, smutsigt ljus. Martin Dirkovs suggestiva tonsättning av dramat adderar ytterligare nervpirr.”

Maria Domellöf-Wik, Göteborgs-Posten, sätter betyget 4: ”Holy Spider är en skickligt uppbyggd thriller om en seriemördare, som härjar i den heliga staden Meshed, Irans näst största stad. Berättelsen är inspirerad av ett verkligt rättsfall: trebarnspappan Saeed Hanaei som levde ett dubbelliv. 2002 avrättades han i Meshed, 40 år gammal, dömd för mord på 16 prostituerade. Efter gripandet försvarade han sig med att Gud stod på hans sida, och stödde idén om att ’rensa’ staden från ’moraliskt förfall’.”

Karoline Eriksson, Svenska Dagbladet, sätter betyget 5 (av 6): ”Precis som Tarik Saleh i Boy from heaven använder Abbasi här thrillerformatet, mer specifikt noir-genren, som ram för en samhällskritisk film. Nadim Carlsens kamera smyger tätt inpå och Martin Dirkovs suggestiva soundtrack skickar en känsla av starkt obehag rätt ut i nervsystemet.”