2016 vann Wolf and Sheep av afghanska regissören Shahrbanoo Sadat huvudpriset i sektionen Quinzaine des Réalisateurs vid filmfestivalen i Cannes. I dag går den upp på svensk bio. Filen är producerad av Katja Adomeit på Adomeit Film och samproducerad av Madeleine Ekman på Zentropa Sweden och Film i Väst.

Afghanska regissören och manusförfattaren Shahrbanoo Sadat gjorde sin långfilmsdebut med Wolf and Sheeps. Filmen utvecklades med Cannes Cinefondation Residency 2011 där den då 21-åriga Shahrbanoo Sadat blev den yngsta regissören någonsin att delta i programmet.

På landsbygden i Afghanistan berättar de vuxna sagor om saker de inte kan förstå, bland annat legenden om Kashmirvargen. Uppe i bergen går byns barn och vallar får, men trots dess unga ålder är de väl medvetna om uppdelningen mellan flickor och pojkar. Pojkarna övar slangbella för att mota bort vargen och flickorna leker att de blir bortgifta. På berget möts Sediqa och Qodrat, innan familjerna ska bestämma över deras öden.

I Svenska Dagbladet sätter kritikern Jon Asp betyget 5 (av 6):
”Utan större konflikter och med begränsad dramatik fångar regissören utsnitt ur en värld som ändå känns hel, gestaltad med små medel men med stor resonans. Ibland frångås mallen, som i mötet mellan en ung flicka och en ung pojke.”

I Göteborgs-Posten sätter Mats Johnson betyget 4 (av 5):
”Kvinnliga regissören Shahrbanoo Sadat, född i Teheran 1990, väljer att berätta ur barnens perspektiv. Dagarna består av lek, bus, låtsaskrig med slangbellor och att valla de får och getter som utgör byns försörjning. Vargarna är ett ständigt hot. Ett annat hot är de beväpnade män som sägs vara i antågande. Barnen i filmen har uppenbarligen aldrig sett en filmkamera tidigare. Detta är inte agerande/högläsning ur ett manus utan något annat, tvättäkta. När två flickor diskuterar om deras kompis var sex eller nio år när hon blev bortgift med en medelålders man är det inte fiktion, utan på riktigt, och smärtsamt.”

Här kan du se filmen: